[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I dalje nejasno da li je NIS izgubio ili dobio u poslovima sa EFT-om

EFT preti sudom Kori Udovički

Ako ima elementa odgovornosti Udovički, tražićemo sudsko zadovoljenje, kaže Vojin Lazarević, član UO EFT-a

BEOGRAD - Sektor za internu reviziju poslovanja Naftne industrije Srbije utvrdio je da je u poslu sa engleskom kompanijom EFT, NIS ostvario gubitak, izvestio je Centar za odnose sa javnošću NIS-a. Zbog toga je v.d. generalnog direktora Pavle Vučković odlučio da formira Komisiju, koja će najkasnije do 1. oktobra utvrditi eventualnu pojedinačnu odgovornost onih koji su učestvovali u postupku zaključenja ugovora. Da su ugovori o prodaji mazuta bili štetni po NIS prethodno je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u svom Izveštaju o poslovanju Elektroprivrede Srbije.

Rekli što su imali

Ministarstvo rudarstva i energetike u svom izveštaju procenilo je da gubitak NIS-a iznosi 2,7 do čak 8,7 miliona dolara, u zavisnosti da li se računa gubitak u odnosu na prosečnu izvoznu cenu ove naftne kompanije ili u odnosu na evropsku prosečnu cenu u istom periodu. U ovom ministarstvu juče nisu želeli dalje da komentarišu trenutnu situaciju, rekavši nam samo da su sve što su imali da kažu, već rekli u tom izveštaju.

Međutim, EFT odlučno odbija ove optužbe i najavljuje postupak "protiv svih odgovornih lica koja radi ostvarivanja ličnih ciljeva iz dana u dan fabrikuju tzv. izveštaje", a takođe i mogućnost ispitivanja pravnog aspekta odgovornosti bivšeg ministra rudarstva i energetike Srbije Kori Udovički i v.d. ministra ovog ministarstva Slobodana Ružića. Ako ima elemenata odgovornosti Udovički, tražićemo sudsko zadovoljenje, kaže za "Glas" Vojin Lazarević, član UO EFT-a. Osim toga, EFT je angažovao jednu od pet najvećih revizorskih kuća u svetu, kojoj je dostavio svu neophodnu dokumentaciju s ciljem donošenja konačne ocene o ispravnosti ugovora sklopljenih sa NIS-om i u najskorijem roku očekuje se njihova analiza.

- Izveštaj Ministarstva je netačan i neprofesionalan. Pretpostavljamo da se NIS služi tim izveštajem, zato što se na njih vrši pritisak iz Ministarstva da ga prihvate. Netačan je zato što se poziva na evropske cene po kojima smo navodno kupili mazut po 40 odsto nižim cenama. Sa NIS-om je 28. novembra 2001. godine sklopljen ugovor o kupovini 130.000 tona mazuta po ceni od 104 dolara po toni. Tog dana, cena mazuta na tržištu bila je 96 do 99 dolara po toni. Znači da je NIS prodao tonu mazuta po ceni za oko 6,5 dolara višoj od prosečne evropske cene u tom trenutku - objašnjava Lazarević.

Po njegovim rečima, ispostavlja se da je NIS tom prilikom zaradio oko 800.000 dolara, kada se uzmu u obzir prosečne evropske cene.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

"Rubin" odredio otkupne cene grožđa

17:16h

Suša ubrzala zrenje u fruškogorskim vinogradima

17:24h

Rašeta-Vukosavljević traži odgovore od Labusa

17:35h

Pekari se pripremaju da povećaju cenu hleba

17:43h

Prvi put zvanična potvrda da je Vlade Divac u pregovorima sa "Knjazom Milošem"

17:51h

Slobodan Radulović, direktor "Ce- marketa": Prave haos da preuzmu firmu

18:00h

I dalje nejasno da li je NIS izgubio ili dobio u poslovima sa EFT-om

 


     


FastCounter by LinkExchange