[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pekari se pripremaju da povećaju cenu hleba

Vekna belog 25 dinara?

BEOGRAD - Brašno je za poslednja tri meseca poskupelo sa 11 na 14 i 15 dinara i samo je pitanje dana kada će i hleb poskupeti. Pekari su, pre dvadesetak dana, obavestili Ministarstvo za trgovinu da se cena hleba mora korigovati, tako da polubeli košta 20, a beli 25 dinara.

Ministarstvo se nije složilo sa tim zahtevom, već je obećalo pomoć u brašnu, ali ona još nije stigla. Svi su izgledi da se cena brašna neće zaustaviti na ovom nivou, već da će nastaviti da raste, jer ga u ponudi ima daleko manje nego prošle godine u ovo vreme. Pekari kažu da se neke vrste hleba već proizvode sa gubitkom, a kod drugih je zarada nula. Poskupljenje, kažu pekari nije moguće odložiti kupovinom većih zaliha brašna, jer se i sada kupuje na odloženo, pa bi za veće zalihe trebalo izdvojiti i platiti odmah, a retko koja pekara to može.

Poskupljenje hleba neće moći da odloži ni uvoz žita jer je podbacio rod žita i u evropskim zemljama, pa je i tamo poskupelo. Najjeftinija pšenica bi mogla da se kupi u Mađarskoj po 170 dolara po toni, a ako se tome dodaju troškovi transporta, kontrole i carine u zemlji, ne bi bila jeftinija od 12 dinara za kilogram.

Povećanje cena hleba neće zaustaviti ni dobra volja Ministarstva trgovine jer je cena belog hleba na režimu slobodnog formiranja cena, te je pitanje dana kada će pekari realizovati poskupljenje. Situaciju neće olakšati ni ako država iz, očigledno, tankih prošlogodišnjih robih rezervi (ove godine je od planiranih 250.000 tona kupljeno samo 4.000 tona pšenice) interveniše sa polubelim, "narodnim" brašnom i natera pekare da ga proizvode po važećoj Uredbi o obaveznoj poroizvodnji hleba od tipa brašna 850. Na toj vrsti hleba se ne može zaraditi da bi se pokrili gubici na proizvodnji belog hleba.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

"Rubin" odredio otkupne cene grožđa

17:16h

Suša ubrzala zrenje u fruškogorskim vinogradima

17:24h

Rašeta-Vukosavljević traži odgovore od Labusa

17:35h

Pekari se pripremaju da povećaju cenu hleba

17:43h

Prvi put zvanična potvrda da je Vlade Divac u pregovorima sa "Knjazom Milošem"

17:51h

Slobodan Radulović, direktor "Ce- marketa": Prave haos da preuzmu firmu

18:00h

I dalje nejasno da li je NIS izgubio ili dobio u poslovima sa EFT-om

 


     


FastCounter by LinkExchange