[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suša ubrzala zrenje u fruškogorskim vinogradima

Udara u glavu

NOVI SAD - Stručnjaci novosadskog Instituta za vinogradarstvo procenjuju da će ovogodišnji prinosi grožđa u Fruškogorskom vinogorju biti izuzetno dobri, a da će i kvalitet zrna biti veoma dobar. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nada Korać ističe da su prva meranja pokazala izuzetno visoko učešće šećera u plodovima vinove loze, koje premašuje 20 odsto, što garanutje i dobar kvalitet proizvoda od grožđa. Jedino je kod nekih sorti (župljanka, rizling) uočeno smanjeno prisustvo kiselina, zbog čega će vino dobijeno od tih sorti biti "malo jače nego što bi bilo poželjno".

"Očigledno je da je vinova loza najbolje podnela ovogodišnju sušu, zbog čega će i rezultati berbe biti dobri, čak nešto bolji nego lane, kada su takođe bili zadovoljavajući. Suša je očito pomogla proces akumuliranja šećera i to je dobro, ali je kod nekih sorti pospešila sagorevanje kiselina. Primera radi, kod "župljanke" smo izmerili sedam grama kiselina po litru, a uobičajno je da bude bar dva grama više. No, to se ne odnosi na sve sorte, jer "panonija", "morava" i još neke vrste sadrže uobičajan procenat kiselina, objašnjava Koraćeva.

Naša sagovornica kaže da je suša ubrzala i zrenje grožđa u fruškogorskim vinogradima, pa je berba počela 3-4 nedelje ranije nego što je uobičajno. Karakteristično je i to da su gotovo istovremeno za branje dospele i rane i kasne sorte.

"Berba na našem oglednom dobru u Sresmkim Karlovcima tradionalno počinje oko 15. septembra, a ove godine smo u taj posao krenuli čak 18. avgusta", dodaje profesorka Korać.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

"Rubin" odredio otkupne cene grožđa

17:16h

Suša ubrzala zrenje u fruškogorskim vinogradima

17:24h

Rašeta-Vukosavljević traži odgovore od Labusa

17:35h

Pekari se pripremaju da povećaju cenu hleba

17:43h

Prvi put zvanična potvrda da je Vlade Divac u pregovorima sa "Knjazom Milošem"

17:51h

Slobodan Radulović, direktor "Ce- marketa": Prave haos da preuzmu firmu

18:00h

I dalje nejasno da li je NIS izgubio ili dobio u poslovima sa EFT-om

 


     


FastCounter by LinkExchange