[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Rubin" odredio otkupne cene grožđa

Skuplja flaša od vina

Vinogradari prete da će rod prodati prekupcima i izvoznicima

KRUŠEVAC - Upravni odbor preduzeća "Rubin" doneo je Odluku o visini otkupnih cena grožđa ovogodišnjeg roda. Prva grupa u kojoj su smederevka, župljanka, rkaciteli, malvazija i rani rizling procenjena je na 0,72 dinara po procentu šećera. U drugoj grupi su italijanski rizling, rajnski, tamnjanika, semijon i žilavka, a određena cena je 0,80, dok su sovinjon blank, šardone, burgundac i rajnski rizling sa ugovorenih površina iz kooperacije 0,90 dinara. U cenovniku je zastupljeno i plesnivo i gradobitno grožđe koje će "Rubin" otkupljivati za 0,50 dinara.

Ove cene umnogome se razlikuju od onih koje je prošle sedmice tražilo udruženje vinara i vinogradara Rasinskog okruga. Oni su za najkvalitetnije predložili čak dinar i 60 para, za manje kvalitetno 1,40 i 1,20. "Naše cene nisu nerealne. Zašto se cene vina ne formiraju po grožđu, već obrnuto? Ovako sve ide preko leđa seljaka, a seljak se ništa ne pita. Kako može da bude skuplja flaša sa etiketom od vina u njoj i grožđa?"- nezadovoljan je Sava Bašić, predsednik vinogradara i vinara Rasinskog okruga.

Isplata u šest rata

"Rubin" isplatu obećava sukcesivno od 10. januara naredne godine u šest jednakih mesečnih rata, a za grožđe predato u podrumu "Rubina" u Kruševcu predviđena je i stimulacija od 0,05 dinara po kilogramu. Inače berba na plantažama koje pripadaju ovoj vinarskoj kući u Dobričevu, Preševu i Bačini već je počela.

Predsednik upravnog odbora "Rubina" Vujadin Stevanović predložio je da proizvođači kojima ove cene ne odgovaraju pokušaju da vino prerade u privatnim vinarijama, pa da ga na tržištu prodaju, ukoliko im se to više isplati. On je, takođe, napomenuo da treba imati u vidu i svaki dinar poreza koji "Rubin" mora da plati i za ambalažu, ali i za dohotke i sve ostalo. "Voleo bih ovakve otkupne cene, jer bismo u tom slučaju i grožđe sa naših plantaža rado prodali umesto da prerađujemo, a "Rubin" ima 600 hektara vinograda", rekao je on.

Preostaje posle ovakve odluke najvećeg otkupljivača da se vidi da li će vinogradari ostvariti svoju pretnju i ovogodišnji rod prodati prekupcima i izvoznicima.

Alkomafija

Govoreći o konkurenciji koju stvara alkomafija, Sava Bašić je zatražio zaštitu države, tvrdeći da seljaka nema tamo gde se o njihovoj sudbini odlučuje. "Kada bi se vino pravilo od grožđa, kao nekada, i vinograda bi bilo kao pre, a ova agonija traje već 20 godina. Pa kako onda ja da budem konkurentan sa vinom od grožđa?"


Dobar kvalitet

Rubin pod svojim zasadima ima oko 600 hektara. Rod je od suše malo umanjen ali je, ipak, solidan, kažu u Otkupnoj stanici ove velike vinarske kuće u Kruševcu, koja u proseku od svojih kooperanata u sezoni otkupi oko hiljadu tona grožđa. I u aleksandrovačkoj Župi počela je berba ranih sorti grožđa. I ovde je rod umanjen, ali je kvalitet dobar. Za petnaestak dana počeće i berba ostalih sorti grožđa, a u Vino Župi očekuju da od svojih kooperanata, a njih je više od hiljadu, otkupi oko pet hiljada vagona grožđa.

R. B.

N. E. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

"Rubin" odredio otkupne cene grožđa

17:16h

Suša ubrzala zrenje u fruškogorskim vinogradima

17:24h

Rašeta-Vukosavljević traži odgovore od Labusa

17:35h

Pekari se pripremaju da povećaju cenu hleba

17:43h

Prvi put zvanična potvrda da je Vlade Divac u pregovorima sa "Knjazom Milošem"

17:51h

Slobodan Radulović, direktor "Ce- marketa": Prave haos da preuzmu firmu

18:00h

I dalje nejasno da li je NIS izgubio ili dobio u poslovima sa EFT-om

 


     


FastCounter by LinkExchange