[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja

Uskoro nova lista lekova na recept

Listu treba proširiti, pre svega lekovima za teške i retke bolesti

BEOGRAD - Na novu listu lekova, čije troškove treba da pokriva Republički zavod za zdravstveno osiguranje, očigledno će se još izvesno vreme čekati. Na ovo upućuju objašnjenja nadležnih u Republičkom ministarstvu zdravlja, koji ističu da listu lekova prvo treba da donese Upravni odbor RZZO, a onda tek na nju saglasnost treba da da i Mministarstvo zdravlja. A do tada?

- Do tada će - kaže dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja - Komisija za lekove koju je formirao RZZO napraviti kriterijume i merila po kojima će se lista lekova menjati, bilo dopunom sa novim preparatima, ili izbacivanjem starih. Poštujući zakon, na listi treba da se nađu, pre svega lekovi za teške i retke bolesti (hemofilija, dijabetes, maligne bolesti…), ali i za mnoge druge.

Više se neće postavljati pitanje da li je lek stranog ili domaćeg proizvođača, već koliko je klinički efikasan, da uz to ima malo sporednih neželjenih dejstava i da je naravno - jeftin. A jeftin je, po rečima dr Antića, ne u osnovnoj ceni, već u količini i vremenu za koje se kod obolelog postiže izlečenje.

Ne za male bolesti

Podsećajući na kraju da postojeća lista zadovoljava čak 99 odsto potreba pacijenata, naš sagovornik napominje da se na novoj listi neće naći lekovi za takozvane male bolesti (lekovi za običnu glavobolju, ujed komarca…). Ali zato hoće za retke, poput recimo Vilsonove, Goševe i sličnih, gde je terapija po prirodi stvari skupa.

- Zna se da efikasniji lekovi skraćuju vreme lečenja, pa je njihova upotreba, bez obzira na cenu, daleko opravdanija nego korišćenje jeftinih, a manje efikasnih preparata, objašnjava naš sagovornik. Posmatrano praktično, na kraju ispadne da je skup lek jeftiniji od jeftinog, jer se manje u terapiji potroši, a pre dovede do izlečenja obolelog. To se najbolje može videti na primeru upotrebe, recimo PEN insulina, koji su u odnosu na klasične isplativiji. Kod PEN insulina nema potrošnje igala i ne postoji mogućnost da deo sadržaja leka ostane neiskorišćen. Sem toga, potvrđena je i njihova daleko veća efikasnost.

Takođe, pre izrade konačne verzije liste mora da se usaglase indikacije, kad koji lek propisati. Na pitanje zašto, dr Antić kaže:
- Zato što ne postoji uvek isti stav naših i doktora iz sveta o tome kad koji lek dati. Pa, tako recimo, naši doktori lek "mapteru" za lečenje non hočkinovog limfoma daju u završnoj fazi bolesti, kad se i ne postiže neki efekat, dok ga lekari u svetu daju na početku bolesti. Isto je i sa preparatom "aredia", koji je pre svega lek za lečenje metastaza u kostima, a naši doktori ga potpuno nonšalantno propisuju za osteoporozu. On jeste i za osteoporozu, ali mu je primarna namena za lečenje navedenih metastaza. I o tome treba, naravno, povesti računa.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Dr Vasilije Antić: Uskoro nova lista lekova na recept

16:20h

Povodom Uredbe o civilnom služenju vojnog roka

16:28h

Iz Zavoda za udžbenike upozoravaju roditelje: Udžbenici kod tapkaroša možda falsifikovani

16:36h

Batić o novoformiranoj komisiji za kontrolu rada Trgovinskog suda

16:44h

Zahtev vlastima da se ubrza vraćanje crkvene imovine

16:53h

Duplo skuplji život u Studentskim domovima?

 


     


FastCounter by LinkExchange