[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS PRENOSI "DELO"

Zašto Srbija i Crna Gora nije zauzela stav u sporu Slovenije i Hrvatske oko mora

Svilanović prepušta
Jadran Crnogorcima

U suštini, Slovenija je pokušala da pridobije SCG da se zajednički prihvate novog problema, koji je, takođe, deo nesređenog nasledstva SFRJ

LJUBLJANA (Beta) - Slovenija je pokušala da pridobije Srbiju i Crnu Goru u rešavanju spornih pitanja u regionu oko Jadrana, naišavši u Beogradu na neopredeljen stav u vezi sa hrvatskom najavom proglašenja isključive ekonomske zone u tom moru i na prepuštanje rešenja Podgorici, piše juče ljubljansko "Delo".

List to piše osvrćući se na nedavnu posetu šefa slovenačke diplomatije Dimitrija Rupela SCG u svetlu tenzija u odnosima Slovenije i Hrvatske, koja je najavila da će jednostrano proglasiti isključivu ekonomsku zonu u moru.

U komentaru se podseća na izjavu Rupela, posle razgovora sa šefom diplomatije SCG Goranom Svilanovićem, da je pitanje isključive ekonomske zone u razgovorima bilo "marginalno".
"U suštini je slovenačka strana pokušala da pridobije državu Srbiju i Crnu Goru da se zajednički, u duhu savremenih pravila u međunarodnim i međususedskim odnosima, koji ne znaju za jednostrano nametanje odluka na štetu drugih, prihvate novog problema, koji je, takođe, deo nesređenog nasledstva SFRJ", piše list.

Beograd je, međutim, svoje neopredeljivanje prema najavama Hrvatske o isključivoj ekonomskoj zoni objasnio time da problem poznaje samo iz javnih glasila, a ne i službenim putem.
"Drugačije rečeno, Beograd prepušta Podgorici more, privređivanje na njemu i sve ostalo što pripada priobalnoj državi", ocenjuje "Delo".

List dodaje da je "dobro što prva poseta slovenačkog ministra inostranih poslova u transformiranu SRJ nije počela i završila u Beogradu, već u Podgorici".
U državnoj zajednici sve su više prisutni trendovi osamostaljenja njene dve članice i činjenica što svaka ima svoju valutu - dinar odnosno evro, nije jedini pokazatelj toga.

List pozitivno ocenjuje Svilanovićevu izjavu u vezi sa hrvatskim najavama i prepuštanje reči Podgorici.
"Delo" piše da srpska politika i njena diplomatija, uprkos strašnim posledicama koje je izazvala Miloševićeva politika, i danas pokazuje onu specifičnost, koju je primetio još Stane Kavčič, u svoje vreme anatemisani slovenački političar, "kad je Srbe smatrao najopreznijim i najrazboritijim od svih drugih naroda u bivšoj SFRJ".

Šta zapravo predlaže Zmago Jelinčić

Nije Jadran dobila Hrvatska

Zagreb konačno treba da plati ratnu odštetu Zadrom, Istrom i ostrvima

Hrvatska nikad nije imala more. Jadran je dobila posle dezintegracije Jugoslavije, upozorio je Zmago Jelinčić, predsednik Slovenske nacionalne stranke, član Parlamenta Slovenije i Skupštine EU. Posle Drugog svetskog more je dobila SFRJ, a ne Hrvatska. Zato treba pokrenuti pitanje sukcesije. Zbog toga SNS organizuje prvu međunarodnu konferenciju o sukcesiji mora i bivšim granicama nekadašnje SFRJ, u Beogradu 20. septembra.
O svemu ovome "Glas" je pisao ranije, a reagovanja čitalaca su bila brojna. Time je u maju i kod nas, posle Slovenije i Hrvatske, otvoreno ovo veliko pitanje.
"I Srbija treba da ima izlaz na otvoreno more, što je, uostalom, predviđeno Dejtonom. Uostalom, Hrvatska je izgubila Drugi svetski rat, pa bi se trebalo pozabaviti i ratnim odštetama", rekao je Jelinčić. Takođe, Italija je posle rata dala Jugoslaviji, na ime ratne štete, Istru, Zadar i ostrva. Jelinčić je optužio Hrvatsku da nije dala svoj deo dugovanja za ratnu štetu, iako je ratovala na strani Nemačke i Italije.
Da su i naučnici u Srbiji ovo ozbiljno shvatili i u tome videli način da se konačno pokrene pitanje odštete i duga, pa bilo to i u delu Jadrana, pokazuje organizovanje beogradskih naučnih radnika u odbor, koji će pripremiti tačne podatke o dugovanju Srbiji na osnovu broja žrtava genocida i sukcesivne podele, za predstojeću konferenciju u Beogradu.


DSĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

"Glas" prenosi - Delo: Zašto Srbija i Crna Gora nije zauzela stav u sporu Slovenije i Hrvatske oko mora

17:30h

Pečat na slučaj "Moldavka"

17:50h

Ko je ovaj čovek: Aleksandra Drecun

 


     


FastCounter by LinkExchange