[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grupa naučnika iz SAD dala "revolucionarnu" teoriju o istoriji zemljine kugle

Svemirci tri puta bombardovali zemlju

Američki paleontolozi tvrde da su komete više puta izazivale ekološke katastrofe

Poznato je u svetu nauke da je pre 65 miliona godina u Zemlju udario asteroid, veličine 10 kilometara u prečniku, i to na mestu Jukatan kod Meksika. Taj udar je "slistio" sa lica zemlje 90 odsto živih organizama, a posebno dinosauruse. Ovu teoriju, prihvaćenu u svetskoj javnosti, koju je 1981. godine dao fizičar i nobelovac Luis Alares, ovih dana je "prodrmala" grupa američkih paleontologa, predvođena profesorkom Gerdom Keler sa Univerziteta "Prinston".

Ova grupa naučnika je, posle petnaestogodišnje analize zemljišta oko Jukatana, otkrila da nije bilo jednog već tri udara u Zemlju. Ustanovili su da ekološku katastrofu nije izazvao asteroid već "pljusak kometa".

Diskusije

Premović kaže da je posle izlaska ove teorije u nekim stručnim časopisima odmah inicirano "hitno" sazivanje tribina u svetu.
- Kada se dogodi da neki istraživači uoče nove teze u nauci, onda slede diskusije, debate i druga okupljanja stručnjaka koji analiziraju pronađene podatke. Moja laboratorija je već obradila dva krupna članka o ovoj temi koji će izaći u jednom danskom i jednom američkom časopisu - napominje Premović.

U svetu je već došlo do burnih diskusija naučnika oko nove teorije o istoriji zemaljske kugle, a koja je obnarodovana u svetski priznatom naučnom časopisu "Revija za zemaljske nauke".

Profesor Pavle Premović, šef laboratorije na odseku za hemiju na Filozofskom fakultetu u Nišu, kaže da je Gerda Keler svojim saznanjima "okrenula" mnoge iz sveta nauke. Premović se, inače, od 1985. godine bavi geohemijskim analizama zemljišta i postigao je veliki uspeh među kolegama sa ekspertizom slojeva zemlje u Danskoj.

On je, inače, i profesor na Univerzitetu u Parizu, a predaje i na visokim školama u Karakasu (Venecuela).
- Otkrića grupe svetskih naučnika je od velike važnosti jer veći broj naučnika koji se bavi ovom temom nije se u potpunosti slagao sa Alaresovom teorijom. Profesor Keler je godinama radila na "obaranju" teza ovog nobelovca i uspela je da dođe do novih podataka koji su izazvali "revoluciju" među naučnicima.

Njeno otkriće se zasniva na tome što je u širem pojasu Jukatana ispitivala naslage zemlje i uočila promene na mnogo mesta u tom potezu. Pronašla je da se prvi udar dogodio pre 65, 3 miliona godina i to u Jukatanu, a da se drugi prasak kometa zbio pre 65 miliona godina, ali u Indiji, u provinciji Šiva. Ova dva udara su bila uzrok jakim vulkanskim erupcijama. Prema njenim analizama, treći udar se dogodio pre 64,9 miliona godina. Ukoliko se ova ozvaničena teorija potvrdi u vrhunskim naučnim krugovima, to će lančano izmeniti mnoge teorije o postanku sveta - kaže Premović.

On ističe da nalazi niške laboratorije, koja je jedna od vodećih na Balkanu po uspesima u analiziranju istorije naslaga zemlje, imaju mnogo sličnosti sa naučnim stavovima grupe koju predvodi Keler.

M. Smiljković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:26h

Grupa naučnika iz SAD dala "revolucionarnu" teoriju o istoriji zemljine kugle

15:58h

Deset meseci posle privatizacije, radnici užičkog "Mesara" stigli do prosjačkog štapa

16:31h

Neobičan susret posle 12 godina Nemca Hertmuta Čohera i Slobodanke Stanković iz Zaječara

17:03h

Posle pisanja "Glasa", Bosiljki Jevremović iz Zlatara obećali pomoć, ali je sustigla nova muka

 
 


     


FastCounter by LinkExchange