[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije i "Filip Moris" potpisali ugovor za DIN

Novi mamac za investitore

BEOGRAD - Žan Klod Kunc, predstavnik fabrike "Filip Moris" za centralno-istočnu Evropu i predstavnici Vlade Srbije juče su, pošto su pregovori uspešno okončani, nakon pobede ove kompanije na tenderu za prodaju 70 odsto društvenog kapitala fabrike duvana u Nišu, potpisali ugovor.

Premijer Zoran Živković, istakao je da su Vlada, ali i "svi drugi, osim švercera duvana i onih koji nisu pobedili na tenderu, zadovoljni ovom prodajom".
- Dolazak najveće svetske kompanije u Srbiju je potvrda da su reforme uspešne, da je suzbijen šverc, pa Srbija nije eldorado za ilegalan promet duvana. Siguran sam da će dolazak "Filipa Morisa" i Britiš -Ameriken tobaka biti signal za dolazak i drugih investitora- rekao je Živković i dodao da je prodaju DIN-a doživeo i kao lični uspeh jer je obećao da će prestati da puši kada se privatizuje ova fabrika i to je i učinio pre sedam dana.

Privući ruski kapital

- Pregovori oko klirinškog duga Rusiji su pokrenuti sa mrtve tačke, nastaviće se u još nekoliko rundi tokom septembra kada u Srbiju stiže Igor Ivanov, ali je važno da je Rusija spremna da napravi ustupak. Sporna tačka je još visina kursa koji treba da se obračuna. To će olakšati i pregovore sa Gaspromom oko isporuke gasa i dosadašnjeg duga - rekao je Đelić i dodao da ova ruska kompanija nije zainteresovana za srpske azotare.

- Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju, istakao je da da nije, kao premijer Živković prestao da puši, ali će sada preći na domaće cigare i dodao da se nada da će Srbija posle prodaje DIN-a najvećem svetskom koncernu postati destinacija za investitore.

- Od prodaje će imati koristi radnici, fabrika i proizvođači duvana, ali i lokalna uprava u Nišu jer će joj pripasti oko 20 miliona evra, što je ravno godišnjem budžetu grada", dodao je Vlahović.

- Žan Klod Kunc je naglasio da je odluku o investiranju u Srbiju opredelilo to što su "impresionirani reformama i regulacijom tržišta duvana". Prihodi od prodaje fabrika duvana, prema rečima Božidara Đelića, ministra za finansije, nisu bili planirani u budžetu za ovu godinu i oni neće biti iskorišćeni za tekuće rashode. Taj novac se neće odmah trošiti, već će se zadražti na računu do sredine novembra zbog, eventualnih reklamacija, i biće upotrebljen posle tog roka za podsticanje izvoza, poboljšanje konkurentnosti privrede, kao i za popravku puteva i izgradnju stanova, ali i za pokriće budžetskog deficita u narednoj godini.

Na pitanje šta će se dogoditi sa cigaretama marke "fast", s obzirom da su licencu za proizvodnju dobili samo DIN i DIV, Đelić je rekao da je to stvar vlasnika cigarete "fast", DIN-a i DIV-a da li će se dogovoriti o saradnji.

Od prodaje i za Vojvodinu
Odgovarajući na optužbe vojvođanskih funkcionera da se u budžet Vojvodine ne uplaćuje deo prihoda, odnosno 50 odsto od privatizacije firmi u Vojvodini Đelić je naglasio da nije tačno i da na račun budžeta Vojvodine treba da se uplati 50 odsto tog novca. Deo para od privatizacije ide u Fond za razvoj koji finansira i vojvođanska preduzeća, kao i za infrastrukturu u pokrajini, kako je i predviđeno propisima za koje su glasali tamošnji poslanici, dodao je Đelić.


S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:24h

Vlada Srbije i "Filip Moris" potpisali ugovor za DIN

17:37h

Iz Instituta ekonomskih nauka u o uzrocima pada proizvodnje

17:50h

Božidar Đelić tvrdi: Ostajem u Vladi

17:59h

Najnovije iskliznuće voza na prugama ŽTP-a

18:06h

Bor: Felps Dodž potisnuo Rio Tinto?

18:17h

Vlahović: Nema korupcije pri prodaji srpskih firmi

18:30h

Poslovdstvo i sindikat "Knjaz Miloša" odgovaraju ministru Vlahoviću

 


     


FastCounter by LinkExchange