[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Francuska i Libija dogovorili iznos odštete žrtvama iz aviona oborenog 1989. godine

Padaju sankcije

TRIPOLI, PARIZ (Tanjug, Beta-Rojters) - Libijski lider Moamer Gadafi potvrdio je da je postignuta nagodba sa porodicama 170 žrtava aviona francuske aviokompanije, oborenog iznad Afrike 1989. godine.
U govoru na državnoj televiziji uoči godišnjice državnog udara 1969. kojim je došao na vlast, on je rekao da su Dobrotvorne organizacije Gadafi, udruženje koje predvodi jedan od njegovih sinova, postigle nagodbu sa porodicama putnika kompanije UTA, ali nije izneo pojedinosti kompenzacionog paketa.

Francuski sud je inače šestoricu Libijaca, među kojima je i Gadafijev šurak, osudio u odsustvu za podmetanje bombe u avionu koji je pao iznad Nigera 19. septembra 1989.

Libija je već ranije pristala da u vidu kompenzacije porodicama žrtava francuskog aviona isplati 34 miliona dolara, ali je Francuska, posle pristanka Libije da na ime odštete isplati 2,7 milijardi dolara porodicama žrtava aviona kompanije "Pan Am", oborenog 1988. iznad Lokerbija, u Škotskoj, zatražila da se odšteta poveća, pa čak i zapretila da će staviti veto na rezoluciju o ukidanju sankcija Libiji. Sada je, međutim, Pariz saopštio da očekuje da će Libija i porodice 170 stradalih potpisati sporazum i tako omogućiti ukidanje sankcija.

"Dogovorena je osnova sporazuma, ostaje da se finalizuje, a to će biti učinjeno u narednih nekoliko sati", rekao je ministar spoljnih poslova Dominik Vilpen. On je rekao da će potom Francuska prihvatiti britanski nacrt rezolucije o uklanjanju sankcija.

Iako Libija nikada nije priznala odgovornost, već je platila 34 miliona dolara Francuskoj nakon što je sud u Parizu osudio šest Libijaca u odsustvu zbog ubistva. Izvor blizak libijskoj strani rekao je Rojtersu da je Tripoli ponudio oko 300.000 dolara po porodici preko dogovorene sume.


vesti po rubrikama

^svet

16:22h

Francuska i Libija dogovorili iznos odštete žrtvama iz aviona oborenog 1989. godine

16:30h

"Telekom Srbija" povod za političke obračune u Italiji

16:39h

"Njuzvik" o planovima vođe Al Kaide

16:45h

Izraelska vojska spremna za ofanzivu u pojasu Gaze

16:53h

Još jedna navodna Sadamova poruka

00:10h

Uhapšen Džesi Džekson

      


FastCounter by LinkExchange