[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Burna rasprava na sednici Skupštine grada Kragujevca

Privreda "na samrtnoj postelji"

KRAGUJEVAC - Na šestočasovnoj sednici Skupštine grada Kragujevca odbornici su u, na momente vrlo napetoj atmosferi i žučnoj raspravi, razmatrali samo jednu tačku dnevnog reda koja se odnosila na aktuelnu društvenu situaciju u gradu.

Da podsetimo, posle prošlonedeljnih protesta radnika tri kragujevačka kolektiva ispred skupštinske zgrade i gradonačelnikovog radnog protesta glađu, koji su okončani pregovorima sa Čedomirom Jovanovićem, potpredsednikom Vlade Republike Srbije, zakazana je sednica Gradske skupštine. Vanrednu sednicu su tražili i odbornici, mahom opozicionih partija.

Predstavnici Sekretarijata za privredu obrazložili su aktivnosti koje je Skupština grada preduzela radi prevazilaženja problema u kragujevačkim preduzećima, a Nikola Spasić, član Izvršnog odbora, podatke koji ilustruju stanje u privredi grada.

Usvojeni zaključci

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na kraju jučerašnjeg zasedanja, usvojili su zaključak o usvajanju izveštaja koji je podneo Sekretarijat za privredu, podržan je koncept rada lokalne samouprave usmeren na ekonomski razvoj zasnovan na principima održavanja nezavisnosti i poštovanja nadležnosti, kao i posredničke uloge lokalne samouprave. Usvojen je i predlog da se ne podržavaju društvene pojave koje štete ekonomskom razvoju i kojima se oštećuju prava drugih građana. Takođe, usvojen je i predlog odbornika SPS Obrena Ćetkovića, kojim se Skupština grada obavezuje da će kod republičkih vlasti aktivno posredovati kod rešavanja svih problema u privredi grada.

- Po isplaćenim zaradama Kragujevac je, od 163 opštine u Srbiji, rangiran na 61. mesto, sa prosekom primanja od 15.223 dinara. Po zaradama se nalazimo u gornjem delu tabele, rekao je Spasić i uporedio prosečna kragujevačka primanja sa niškim, koja su za 600 dinara veća. On je taksativno navodio i iznose ulaganja iz različitih republičkih fondova u grad Kragujevac.

Osnovna zamerka predstavnika opozicionih partija odnosila se na neučestvovanje lokalne vlasti u problemima kragujevačkih preduzeća.

- Sve je u katastrofalnoj situaciji i ne treba nam slika šatora ispred Skupštine grada da to shvatimo. Problem svakog građanina u Kragujevcu mora da bude i problem Gradske skupštine, rekao je Stevanović i predložio da Skupština grada bude u stalnom zasedanju, da sednice budu javne i da se svakog petka razmatraju pojedinačni problemi preduzeća.

U višečasovnoj raspravi odbornici su izneli mnoštvo primedbi i sugestija aktuelnoj vlasti, dok je, sa druge strane, više puta ponovljeno šta su nadležnosti gradske vlasti i da problemi koji postoje nisu nastali u poslednjih nekoliko godina, već mnogo ranije.

K. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

15:48h

Pismo "Befaka" gradonačelniku Niša i "Glasu javnosti"

15:57h

NP "Durmitor" najavio tužbu protiv SPC i pljevaljskog Rudnika uglja

16:05h

Počela realizacija socijalnog programa u "Henkel Merimi"

16:17h

Aleksinac: Stogodišnjica Ruske crkve u Gornjem Adrovcu

16:23h

PTT servis buđenja na 9811 sve češće zakazuje u Nišu

16:30h

Odluka članova IO SO Bor: Skuplje grejanje

16:37h

Nišlije se poslednjih dana žale na mučninu u stomaku

16:44h

Donacija vlade Norveške niškom Crvenom krstu

16:52h

Nije otvorena mešovita srednja škola u Kladovu

17:00h

Završen seminar u Vranjskoj banji

17:08h

Burna rasprava na sednici Skupštine grada Kragujevca

17:15h

Kruševac: Petogodišnji stečaj potrošio strpljenje radnika "Jastre"

 
 


     


FastCounter by LinkExchange