[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pismo "Befaka" gradonačelniku Niša i "Glasu javnosti"

Ne priznajemo ekspertizu

NIŠ - Ne priznajemo ni poslednju ekspertizu izvršenu od strane ovlašćenog lica fabrike "Steinway & Sons". Naša kompanija i dalje tvrdi, kao što je i dokazano, da je klavir koji je Niš kupio "kvalitetan, odličnog zvuka i preporučljiv i sposoban za koncertno izvođenje".

Drago nam je da delimo isto pozitivno mišljenje o klaviru i sa vrsnim i priznatim domaćim i stranim umetnicima koji su muzicirali na pomenutom instrumentu - kaže se u pismu koje je juče upućeno "Glasu" iz kompanije "Befak", a sa potpisom Antuna Tonija Vrbaneca, vlasnika kompanije, uz naznaku da je to pismo prosleđeno i na adrese gradonačelnika Niša Gorana Ćirića, niškog Simfonijskog orkestra, gradskog Sekretarijata za javne službe i potpredsednice gradske vlade Marine Stanković, koja je zbog "slučaja klavir" prošle sedmice podnela ostavku . U pismu se ostavka Marine Stanković smatra ishitrenom, nepravednom i apsurdnom, uz apel da bi trebalo da bude povučena.

"Bolesna osoba "

Oštro osuđujući negativne komentare predsednice UO Simfonijskog orkestra u Nišu Svetlane Avramović-Dejanović na račun prodatog klavira, u pismu iz "Befaka" se kaže da se radi "o bolesnoj osobi kojoj je potrebna hospitalizacija, tako da se i ovoga puta nećemo naljutiti i uvrediti na gospođu Svetlanu".
"Čudi stav čelnika GSS u Nišu o našem klaviru, kao i nuđenje zaštite direktorki Simfonijskog orkestra Mileni Injac preko pristupnice u stranku. Uspeh i dobar rejting se ne postižu lažima i prevarama, već poštenim, profesionalnim radom i plemenitim delima i zato ne treba dozvoliti da takve optužbe iniciraju davanje ostavki čelnika kulturnih institucija grada Niša, kaže se još u pismu.

Kompanija "Befak" naglašava da joj, kao firmi koja je prodala klavir, nije omogućeno da prisustvuje ekspertizi, kao i da im, uz obrazloženje da je "na prevodu", još nije dostupan integralni tekst izveštaja sa poslednje ekspertize, pa su se o njenim delovima "na parče" informisali samo iz medija. Upozorava se i da je predsednik Upravnog odbora Svetlana Avramović-Dejanović i kod prethodne ekspertize, sve do reagovanja "Befaka", kraljevskog stručnjaka iz Švedske, pokušavala da predstavi kao oficijelnog eksperta "Stenveja".

"Za razliku od prethodne, najnoviju ekspertizu uradilo je daleko stručnije i promućurnije lice ovlašćeno od "Stenveja", konačno smo se složili oko originalnosti instrumenta, broja i godine proizvodnje (1960.), ali ne i o kvalitetu instrumenta, kaže se u pismu iz "Befaka", uz napomenu da je ta kompanija "izvršila intervenciju na instrumentu radi poboljšanja kvaliteta tona". Podseća se da je "Befak" porodična firma sa stogodišnjom tradicijom i da je i 1996. godine, za potrebe direkcije BEMUS-a, na novom "stenveju" izvršena intervencija koja mu je "oplemenila ton". Umetnici pre te intervencije nisu želeli da sviraju na tom novom klaviru, pa je on svetlost pozornice ugledao tek pred kraj festivala, a nakon "prolaska kroz ruke" stručnjaka "Befaka".

U pismu se još podseća da eksperti "Stenveja" nisu na području bivše Jugoslavije od 1996. godine bili angažovani na reparaturi nijednog klavira, a da čudi cena od preko 19 hiljada evra ponuđena za reparaciju niškog klavira u njihovoj fabrici.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

15:48h

Pismo "Befaka" gradonačelniku Niša i "Glasu javnosti"

15:57h

NP "Durmitor" najavio tužbu protiv SPC i pljevaljskog Rudnika uglja

16:05h

Počela realizacija socijalnog programa u "Henkel Merimi"

16:17h

Aleksinac: Stogodišnjica Ruske crkve u Gornjem Adrovcu

16:23h

PTT servis buđenja na 9811 sve češće zakazuje u Nišu

16:30h

Odluka članova IO SO Bor: Skuplje grejanje

16:37h

Nišlije se poslednjih dana žale na mučninu u stomaku

16:44h

Donacija vlade Norveške niškom Crvenom krstu

16:52h

Nije otvorena mešovita srednja škola u Kladovu

17:00h

Završen seminar u Vranjskoj banji

17:08h

Burna rasprava na sednici Skupštine grada Kragujevca

17:15h

Kruševac: Petogodišnji stečaj potrošio strpljenje radnika "Jastre"

 
 


     


FastCounter by LinkExchange