[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neovlašćeno preuzimanje struje iz EPS-a na Kosmet

Ukradeno 35 miliona kilovata

BEOGRAD (Tanjug) - Elektroprivreda Srbije (EPS) suočena je ovih dana, i pored mnogobrojnih proizvodnih problema izazvanih sušom, s neovlašćenim preuzimanjem struje na Kosovu i Metohiji, saznaje Tanjug u EPS-u.

"I pored upozorenja UNMIK-u da na vreme kupe ono malo preostalih viškova električne energije u regionu, on to nije učinio i sada neovlašćeno preuzimaju struju iz našeg sistema. Dnevne količine koje se na taj način slivaju na Kosovo i Metohiju predstavljaju dobar deo struje koju mi dnevno uvozimo", rečeno je u EPS-u.

Na Kosmetu su na snazi svakodnevne višečasovne redukcije, zbog izuzetno lošeg rada tamošnjih termoelektrana, odnosno čestih ispada kosovskih termoblokova. Zbog konstantnog manjka struje i neblagovremenog uvoza neophodnih količina, od jula do sada na Kosovo i Metohiju se neovlašćeno slilo više od 35 miliona kilovat-sati električne energije EPS-a.

Ta struja, kao i sve ubuduće na taj način preuzete količine, moraće da se vrate prema postojećim međunarodnim propisima, odnosno za svaki ukradeni kilovat-sat biće vraćena dva, kažu u EPS-u.

Pošto je teško verovati da će elektroenergetski pogoni na Kosovu i Metohiji biti u stanju da vrate ono što su neovlašćeno uzeli, EPS će, prema važećim propisima, zahtevati da se sve preuzete količine plate po ceni električne energije na Amsterdamskoj berzbi na dan 1. januara naredne godine.


vesti po rubrikama

^vesti

18:56h

Vatrogasci imali pune ruke posla

19:04h

RTB optužen za uvoz robe bez ekološke i radiološke kontrole

19:13h

Ukradeno 35 miliona kilovata iz EPS-a na Kosmetu

19:21h

Zrenjanin: Takmičenje u brzom ispijanju piva

 


     


FastCounter by LinkExchange