[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Obzerver" o stavovima pokojnog eksperta za iračko naoružanje

Keli nije bio protiv rata

LONDON (Beta) - Britanski naučnik Dejvid Keli, koji je izvršio samoubistvo pošto je bio izložen pritiscima nakon izveštaja da je vlada "doterala" dosije o Iraku, smatrao je da je rat bio jedini način da irački režim bude lišen oružja za masovno uništenje, piše londonski "Obzerver".

Dr Keli (59) je izvršio samoubistvo ne mogavši da podnese pritisak stvoren time što je bio naveden kao izvor za izveštaj BBC-a u kome se tvrdilo da je vlada prenaglasila pretnju iračkog oružja za masovno uništenje kako bi potkrepila svoje zalaganje za intervenciju.

"Obzerver" je juče preneo neobjavljeni Kelijev članak u kojem on sa žaljenjem konstatuje da je vojna intervencija, "izgleda, jedini način" da se Irak razoruža. Nedeljnik navodi da je taj članak deo šireg izveštaja o Iraku koji nije bio objavljen.

Danas svedoči Kelijeva udovica

LONDON (Beta-Rojters) - Britanski istražitelji saslušaće danas svedočenje udovice stručnjaka za oružje Dejvida Kelija koji se ubio nakon što je uvučen u skandal oko rata u Iraku. Kelijeva udovica pružiće - očekuje se - jasan uvid u stanje svesti njenog muža nekoliko sati pre samoubistva. Portparol istražitelja rekao je da će Dženis Keli i njena ćerka Rejčel iskaze dati u londonskom Sudu pravde, gde se istraga i vodi, ali da će iskaze možda dati posredstvom video linka iz susedne sobe.

BBC je u svom izveštaju naveo da je vlada premijera Tonija Blera u dosijeu o programu iračkog naoružanja, prošlog septembra, bez odobrenja zvaničnika službi bezbednosti unela podatak da je iračka vojska u stanju da upotrebi oružje za masovno uništenje u roku od 45 minuta.

Keli je priznao da je razgovarao s novinarem koji je objavio taj izveštaj, ali i rekao da ne veruje da je on mogao biti izvor za tu informaciju. Bi-Bi-Si je posle njegove smrti potvrdio da je ipak on bio taj izvor. Keli je bio bivši inspektor UN za kontrolu naoružanja u Iraku i vodeći stručnjak britanske vlade za program iračkog biološkog i hemijskog oružja.

Prema pisanju "Obzervera", on je u pomenutom izveštaju napisao da "Irak u ovom trenutku vojno ne predstavlja neku pretnju", ali da planira da razvije hemijsko i biološko oružje "za vojnu i terorističku upotrebu".
"Nakon 12 godina, koliko UN neuspešno nadgleda razoružanje, vojna sila je, nažalost, izgleda jedini način za konačno i trajno razoružanje Iraka", napisao je Keli, a prenosi nedeljnik.

Komisija kojom predsedava sudija lord Haton istražuje okolnosti koje su dovele do smrti dr Kelija i pred njom su se do sada pojavili i neki najviši zvaničnici, među njima i Bler i ministar odbrane Džef Hun.


vesti po rubrikama

^svet

16:34h

Više od 300.000 Iračana na ispraćaju ubijenog verskog vođe

16:41h

Švarceneger stariji bio aktivni nacista

16:49h

Ruske vlasti o uzrocima prekjučerašnjeg potonuća atomske podmornice

16:57h

"Obzerver": Keli nije bio protiv rata

17:05h

Islamistička grupa deli karte s likovima "najtraženijih Izraelaca"

17:13h

U Kolumbiji emitovan snimak otete političarke

17:20h

"Špigl": Kasetne bombe koče Amerikance

      


FastCounter by LinkExchange