[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ruske vlasti o uzrocima prekjučerašnjeg potonuća atomske podmornice

Javašluk, po običaju

"Lakomislenost i neodgovornost" nadležnih oficira

MOSKVA (Beta, Fonet) - Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov i glavni komandant morske flote Vladimir Kurojedov izjavili su da su uzroci prekjučerašnjeg potonuća atomske podmornice K-159 u Barencovom moru lakomislenost i neodgovornost nadležnih oficira pomorske flote.

"Elementarna lakomislenost i nade na rusko 'ma, provući ćemo se' nesumnjivo su postojali", izjavio je Ivanov novinarima na raketnom brodu "Maršal Ustinov", gde je na mestu nesreće boravio zajedno sa Kurojedovim.

Suspendovan komandant

Ministar odbrane Sergej Ivanov suspendovao je komandanta podmorničkih jedinica ratne mornarice Sergeja Žemčužnog do okončanja istrage o potapanju podmornice. Ivanov je izjavio da je takvu odluku doneo na zahtev rukovodstva flote i glavnog vojnog tužioca Aleksandra Savenkova. Savenkov je rekao da su optužnice zbog kršenja pravila podignute protiv više oficira Severne flote i jedne od jedinica podmornice.

Bez traga

Traganje za mornarima podmornice K-159, koje je trajalo celu pretprošlu noć, nije dalo rezultate, saopštila je ruska Severna flota. Prekjuče je spasen član posade podmornice poručnik Maksim Cibuljski, koji se nalazi u bolnici; lekari kažu da je njegovo stanje zadovoljavajuće. Tokom potrage su pronađena tela dvojice poginulih članova posade.

Kurojedov je kazao da je podmornica potonula zbog "neodgovornosti" u ispunjavanju obaveza, instrukcija i naređenja, kako komande podmornice, tako i komandnog punkta flote. "Taj incident po dvestoti put potvrđuje da se prema svim instrukcijama i naređenjima treba odnositi sa stoprocentnom sigurnošću, jer u suprotnom, pre ili kasnije, javljaće se takve tragične posledice, s pogibijama nevinih ljudi", kazao je Ivanov.

Ministar odbrane je saopštio da je ustanovljeno da se podmornica nalazi na dnu, na dubini od 238 metara, sa otvorenim spoljnim otvorom na komandnom mostu. Ranije je bilo saopšteno da se podmornica nalazi na 170 metara dubine.

Ivanov je kazao da će spasilački radovi biti nastavljeni, kako bi se pripremilo podizanje podmornice i sedmoro članova posade "koji se verovatno tamo nalaze". Načelnik Glavnog štaba Vojno-pomorske flote Rusije Viktor Kravčenko izjavio je prethodno da "najverovatnije nema nade" za spasenje preostalih sedam mornara. Ipak, Ivanov je najavio da će potraga u vodi biti nastavljena, mada je "sve pretraženo pet puta, sve dok ne bude sigurno da nastradalih u vodi nema".

Ivanov je, takođe, kazao da je nivo radijacije u normali, "da ne postoje nikakve promene" i da "nema i neće biti nikakvih razloga za zabrinutost". On nije rekao kada će početi radovi na podizanju podmornice.


vesti po rubrikama

^svet

16:34h

Više od 300.000 Iračana na ispraćaju ubijenog verskog vođe

16:41h

Švarceneger stariji bio aktivni nacista

16:49h

Ruske vlasti o uzrocima prekjučerašnjeg potonuća atomske podmornice

16:57h

"Obzerver": Keli nije bio protiv rata

17:05h

Islamistička grupa deli karte s likovima "najtraženijih Izraelaca"

17:13h

U Kolumbiji emitovan snimak otete političarke

17:20h

"Špigl": Kasetne bombe koče Amerikance

      


FastCounter by LinkExchange