[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kopanje po porodičnoj prošlosti kandidata za guvernera Kalifornije

Švarceneger stariji

bio aktivni nacista

Dosad se verovalo da je Arnoldov otac bio "samo član" NSDAP

BEČ (Beta) - Kandidat za guvernera Kalifornije i poznati glumac Arnold Švarceneger suočen je s mrljama iz prošlosti svoga oca. Naime, kako piše bečki nedeljnik "Profil", njegov otac, Gustav, bio je umešan u nacistički pokret više nego što je do sada bilo poznato.

"Komandant ispostave žandarmerije u Štajerskoj, koji je umro 1972, pristupio je maja 1939. 'Šturmabtajlungu' (SA), jedinici koja je nazivana i 'braon košuljama', i koja je 1938. predvodila uništavanje jevrejskih radnji i sinagoga, kao i lov na Jevreje", piše "Profil".

List dodaje da je istraga, koju je zatražio Arnold Švarceneger još 1990. od centra "Simon Vizental", pokazala jedino da je njegov otac bio primljen u Nacional-socijalističku partiju Nemačke (NSDAP).

"Članstvo Gustava Švarcenegera u SA je zabeleženo u jednom dokumentu ministarstva unutrašnjih poslova Austrije iz 1947. koji se nalazi državnom arhivu", piše "Profil". "Naime, radi se o zahtevu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova da se oslobode pripadnici žandarmerije koji se 'nisu puno ogrešili o zakon tokom Drugog svetskog rata' od zabrane vršenja ove dužnosti. Ovaj dokument tek je prošle godine, 30 godina po smrti Gustava Švarcenegera, stavljen javnosti na raspolaganje", dodaje nedeljnik.

"Pošto je Gustav Švarceneger bio oficir žandarmerije, koji su bili poznati po lancima oko vrata, on je od prvog dana Drugog svetskog rata služio Trećem rajhu. On je učestvovao u okupaciji Poljske 1. septembra 1939, kao i kasnije u okupaciji Francuske, i čak je bio upućen i na ruski front", naglašava bečki list.

Kako piše "Profil", Gustav Švarceneger je od strane svojih pretpostavljenih ocenjen kao osoba koja nije upadala u oči i nije dobio niti jedno odlikovanje.

Bečki istoričar Gerhard Jagšic rekao je da novoobjavljeni podatak ukazuje da Gustav Švarceneger očigledno "okrvavio svoje ruke". Otac poznatog glumca ranjen je leta 1942, a zatim oboleo od malarije, zbog čega je do 1944. bio u vojnoj bolnici iz koje je otpušten kao "nesposoban za upotrebu na bojnom polju".


vesti po rubrikama

^svet

16:34h

Više od 300.000 Iračana na ispraćaju ubijenog verskog vođe

16:41h

Švarceneger stariji bio aktivni nacista

16:49h

Ruske vlasti o uzrocima prekjučerašnjeg potonuća atomske podmornice

16:57h

"Obzerver": Keli nije bio protiv rata

17:05h

Islamistička grupa deli karte s likovima "najtraženijih Izraelaca"

17:13h

U Kolumbiji emitovan snimak otete političarke

17:20h

"Špigl": Kasetne bombe koče Amerikance

      


FastCounter by LinkExchange