[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neobično venčanje sestara Stanković iz Kamenova kod Petrovca na Mlavi

Svatovi sa dve mlade

Oko 400 zvanica sa tri kontinenta pojelo deset jagnjadi, 400 kila ovčetine, pola tone svinjskog mesa, popili 600 litara kisele vode i 300 litara vina "šardone"

Jedna svadba, dve neveste, dvojica mladoženja, četiri kuma, dve mladenačke torte, dva devera i bidermajera i 400 svatova sa tri kontinenta, neuobičajen je svatovski događaj u Srbiji.

Foto

Pucalo se...

U selu Kamenovu u dolini Mlave, dve rođene sestre Dragana (22) i Ivana Stanković (20), studentkinje, pre udaje odlučile su da se venčaju i istog dana naprave zajedničku svadbu. Tako je i bilo. Izabranici njihovih srca, Draganin suprug Predrag Mičić (28) iz Kraljeva, vaterpolo sudija, i Ivanin momak Dejan Stojadinović (21) iz Bistrice, napadač fudbalskog srpskoligaša "Sloga" iz grada na Mlavi, nisu se tome protivili. Mlađani Dejan direktno iz vojničke kasarne u Bujanovcu došao je na sopstveno venčanje dobivši tek nekoliko dana odsustva.

Trećina svatova bila je iz inostranstva. Specijalno su u Kamenovo, na pravo narodno srpsko veselje propraćeno tradicionalnim svatovskim običajima, došli gosti iz Egipta, Holandije, Amerike, Beča, Ciriha, Pariza, Hamburga...
- Ovo mnogo lepo, ovo mnogo dobro - progovorio je na srpskom jeziku Egipćanin Meks, trgovački putnik, koji je sa suprugom Vesnom, Srpkinjom, defektologom, specijalno na svadbu avionom doleteo iz Kaira, gde oni žive u velelepnoj kući. Zaigrao je Meks i "moravac".

Foto

...i popilo se

U kolo se uhvatili i Holanđanka Ingrid, udata za Srbina Vladana Savića, izolatera iz Kamenova, musliman Sanel iz Dervente, Hrvat Martin… Bilo je to pravo internacionalno kolo.
- Iz Francuske, na svadbu, su prešavši automobilom put od 1.850 kilometara, stigle i tetke Radmila i Nada, zatim Vera i Žikica, a jedan svat, Amerikanac Džon Vajs, koji radi u Holandiji, nije se svo vreme odvajao od srpskih trubača. Srpski džezeri, omaklo mu se. Trubači, specijalno za njega zasvirali "Kad sveci marširaju", a Amerikancu oči zasuzile od sreće i nostalgije.

Otac dve neveste Dobrica Stanković i supruga mu Natica, ponosno pričaju:
- Pozvali smo na veselje sve rođake i prijatelje i svi su se odazvali. Dva zeta istovremeno su se pojavila u kući i isprosila dve sestre. Bila je to scena za nezaborav. Veće je bogatstvo imati dva nego jednog zeta. Za neki dan, obe ćerke očekuju i prinove, ova godina će nam biti jedna od najsrećnijih u životu.

Mladence je pratila kolona od stotinu automobila, među kojima smo videli najnovije modele "pežoa", "mercedese", "kabriolete"…

Prvi su sudbonosno DA pred matičarem SO u Petrovcu na Mlavi Milenom Savić, izrekli starija Dragana i Predrag, razmenili skupocene zlatne burme, dok su Ivana i njen mladić Dejan strpljivo čekali da se prvi deo ceremonije završi i oni dođu na red pred matičara.

U slast su pojedene dve mladenačke torte, a na trpezi se našlo i deset jagnjadi, 400 kila ovčetine, pola tone svinjskog mesa, popijeno je 600 litara kisele vode i 300 litara vina "šardone". Pio se i viski, i šampanjac, ali i domaća šljivovica stara 20 godina, koju je sačuvao za svadbu svojih kćeri domaćin Dobrica.

Pčele u Miraz

Pojedini svatovi darovali su mladence sa po 1.000 evra. Pored brda poklona, dve sestre - neveste dobile su od rođaka dve košnice s pčelama i još neizvađenim medom iz ovogodišnje paše. Darodavac je košnice dobro zamaskirane među upakovanim poklonima, želeo je u šali da ih otvori pred svatovima i da pokaže da je o originalnom daru reč.

 

Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:12h

Uvačkim jezerom po prvi put prošla turistička regata

15:34h

Neobično venčanje sestara Stanković iz Kamenova kod Petrovca na Mlavi

15:58h

Glumac Kris Not iz serije "Seks i grad" otkriva tajne američkih TV zvezda

16:23h

Zašto manastir Voljavču na Rudniku pohodi više vernika i turista nego proteklih godina

 
 


     


FastCounter by LinkExchange