[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vladan Batić predlaže Etički kodeks nosilaca javnih funkcija

Zaštita pravičnih od
nesavesnih pojedinaca

Kodeks bi bio pod pretnjom krivične odgovornosti i trebali bi ga potpisati svi nosioci javnih funkcija

BEOGRAD - Iako DHSS ne učestvuje u radu Predsedništva DOS-a, verujući da će poštovanjem Koalicionog sporazuma i realne političke snage, kao lojalan partner biti adekvatno valorizovana, predsednik ove stranke Vladan Batić smatra da se na sledećoj sednici u dnevni red Predsedništva DOS-a uvrsti kao posebna tačka: donošenje etičkog kodeksa nosilaca javnih funkcija.

Od samog momenta preuzimanja vlasti 2.000-2.001. godine, piše Batić, započeta je svojevrsna satanizacija onog njenog dela koji predstavlja Vlada Republike Srbije i njene institucije. Ta demonizacija pored već otrcanih floskula o nesposobnosti, servilnosti prema inostranstvu i slično, išla je po oveštaloj matrici u dva smera: vlast je kriminalizovana i vlast je korumpirana. Mislim, nastavlja Batić, da se na svim nivoima vlasti nalaze u najvećem broju slučajeva čestiti i odgovorni ljudi.

Već potpisali

U otvorenom pismu javnosti, Batić podseća da je neposredno pre formiranja Vlade Srbije, pokojni premijer dr Zoran Đinđić pripremio jedan protokol minimalnih garancija i obaveza koji su trebali da potpišu svi članovi buduće Vlade, koji je isključivao zloupotrebe, korupciju, nepotizam, uticaje i slično. Batić kaže da je i sam taj akt potpisao, ali ne zna njegovu konačnu sudbinu.

Upravo u želji da takvi ljudi ne bi bez razloga bili stavljeni na stub srama, zbog neodgovornosti nekolicine pojedinaca, Batić smatra da je neophodno da se ustanovi jedan Etički kodeks. Nosioci javnih funkcija, navodi Batić, u predlogu teksta kodeksa, trebalo bi da pod pretnjom moralne, materijalne i krivične odogovornosti potvrde da nikada nisu bili saradnici Službe državne, niti vojne bezbednosti, ili neke domaće ili strane tajne SB, da ne poseduju privatno preduzeće, AD , STR, akcije, ili deonice, da od momenta preuzimanja javne funkcije nisu otvorili račun, firmu, ili kupili nekretninu u inostranstvu, kao i da nemaju nikakav poslovni, ili interesni kontakt, ili sličnu komunikaciju sa bilo kojim kriminalcem ili kriminalnom grupom.

Batić predlaže nosiocima javnih funkcija da se obavežu da će nadležnim organima i javnosti dati na uvid svu imovinu i sve finansijske i poslovne operacije stečene i obavljene od momenta preuzimanja javnih funkcija. To se odnosi i na najužu porodicu.

Takođe, trebalo bi da se odreknu honorara za obavljanje funkcija člana Upravnog odbora u javnim preduzećima, te da neće vršiti nikakav pritisak na pravosuđe, policiju, medije i druge javne službe, radi realizacije svojih interesa.

U znak svoje potvrde ovakvog kodeksa za koji misli da je Srbiji neophodan, Batić ga je potpisao.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Batić predlaže: Etički kodeks nosilaca javnih funkcija

17:15h

Sven Langedijk: Pisanje studije izvodljivosti za SCG može početi

17:20h

Reagovanja na incident Predsednice Fonda za humanitarno pravo

17:30h

Holkeri: O statusu Kosova odlučuje SB UN

17:40h

Predlog za civilno služenje vojnog roka

17:45h

G-17 podržava premijerovu inicijativu za razrešavanje afera

17:55h

Priznanjem krivice Jokić olakšao samo tužiocima

18:10h

Nastavlja se suđenje Miloševiću pred Haškim tribunalom

23:05h

U novom terorističkom napadu šiptarskih terorista ranjena petorica Srba

 


     


FastCounter by LinkExchange