[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lana Bežanov, osnivač i direktor "London Artfesta"

Otvaranje britanskih scena

Festival proglašen najboljom neprofitnom organizacijom 2002. u Velikoj Britaniji. Lanu Englezi nominovali za nagradu "Evropljanka godine"

Iza "London Artfesta" koji je u 2002. godini proglašen najboljom neprofitnom kulturnom organizacijom u Velikoj Britaniji stoji Lana Bežanov, naša zemljakinja koja već punih 18 godina živi i radi na Ostrvu. Zanimljivo je da su ovu energičnu ženu Englezi početkom 2003. nominovali za nagradu "Evropljanka godine".

Baveći se muzikom u ranoj mladosti, Lana Bežanov se kasnije opredelila za studije ekonomije, da bi se danas u svojoj londonskoj koncertnoj agenciji uspešno bavila menadžmentom u kulturi.
- "London Artfest" sam osnovala pre tri godine sa idejom da umetnost može da zbliži narode i različite kulture. "London Artfest" je okrenut mladima, a moja želja je da im pružimo mogućnost da se, bez obzira na nacionalnost, rasu, zemlju porekla, predstave na britanskim scenama. "London Artfest" radi tokom čitave godine, a bijenalno u okviru njega organizujemo internacionalni festival "Bridging cultures" (prvi održan 2002), koji je bio posvećen umetničkom stvaralaštvu istočne Evrope, kaže Lana Bežanov.

Ko će od naših muzičara nastupati u seriji koncerata posvećenih mladim muzičarima ove jeseni u Londonu i kakvi su planovi za festival "Bridging cultures" 2004?
- Na koncertima će nastupiti naši pijanisti Stefan Ćirić i Nataša Šarčević. Na festivalu sledeće godine predstavićemo umetnost Dalekog istoka i njen uticaj na evropsku kulturu. Nastupi u prestižnim salama Londona su velika šansa da talente čuju menadžeri, i to obično znači prekretnicu. Jovanu Bogosavljeviću, violinisti i Dragani Petković, pijanistkinji, želimo ponovo da organizujemo koncert, ali ovoga puta u Vigmor holu. Desetogodišnji Aleks Prior, vokal i pijanista, na prošlom je festivalu postao zvezda, svi ga traže i snimiće uskoro kompakt disk za "Soni".

Koliko se isplati raditi "London Artfest"?
- Kao osnivač "London Artfesta" nemam prava ni na jedan peni i s obzirom na to da sam na čelu ove neprofitne organizacije iz plemenitih razloga ne smem da imam zaradu. Upravo tražimo generalnog sponzora i, ako ga nađemo, britanska vlada će nam dati još toliko koliko dobijemo od njega.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

15:13h

Lana Bežanov: Otvaranje britanskih scena

15:20h

Klinton i Gorbačov u novoj verziji bajke "Peća i vuk"

15:27h

Izložba slika Zorana Tešanovića u Likovnoj galeriji KCB-a

15:34h

Novi prevodi Albaharijevog "Geca i Majera"

15:41h

Francuski umetnici u Grafičkom kolektivu

15:48h

Aranđelovac: U okviru smotre "Mermer i zvuci" počinje Ju fest

15:56h

Radovi keramičara iz Gane u Muzeju afričke umetnosti

 


     


FastCounter by LinkExchange