[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Severni deo Kosovske Mitrovice u okruženju terorista

Napadaće i sunarodnike

Kamp za obuku nalazi se u okolini Starog Trga. Mudžahedini primećeni u Bošnjačkoj mahali, nepoznati ljudi žive u mikro naselju, a u južnom delu Mitrovice stotinak vahabita čeka akciju

Predsednik Nacionalnog fronta za ujedinjenje Albanaca Aljban Vjosa zapretio je nedavno da će ANA napadati tamo gde će srpska strana pretrpeti najviše bola. Ova pretnja može da znači akcije postavljanja eksploziva na javna mesta, pre svega na pijace, škole, trgove na jugu Srbije, Kosovu i Metohiji, ili u delovima centralne Srbije. Izvori "Glasa" sa Kosova upozoravaju na mogućnost izvođenja terorističkih akcija po metodama Al Kaide i scenariju sarajevskih Markala.

Na meti bi, kao najpodesnija za tako nešto, uskoro mogla da se nađe Kosovska Mitrovica, prvenstveno njen severni deo koji nije, kako se pogrešno misli, nastanjen isključivo Srbima, već ima i Albanaca.

Prema saznanjima "Glasa", albanski teroristi polako stežu obruč oko severne Mitrovice i Zvečana. Uniformisani i naoružani teroristi primećeni su na okolnim visovima iznad južnog dela grada, duž puta Mitrovica-Leposavić-Raška, iz pravca Starog Trga, u čijoj se blizini nalazi jedan od kampova za obuku.

Područje Šalje i Bajgore, Lipe i Ceranjske reke puno je terorista, kojih ima i u samom gradu. Naši izvori tvrde da se u južnom delu Mitrovice nalazi od 70 do 120 pripadnika vahabitske grupacije, koji se pripremaju za terorističke akcije. Oni prelaze u severni deo grada, u takozvane zone poverenja i pretpostavlja se da među njima treba tražiti izvršioce bombaških napada kod tri solitera, u severnoj Mitrovici.

Svetinje ne poštuju

- Vahabiti nose element fanatizma i ekstremizma i postali su samostalan i nepresušan izvor krvavih sukoba. Njima ništa nije sveto, čak ni njihove svetinje, džamije i groblja. Kao takav je efektan u izazivanju ozbiljnijih konflikata, uključujući i masakre među samim albanskim stanovništvom. Zbog toga vahabitski fanatizam predstavlja ozbiljnu pretnju i islamskoj zajednici na Kosovu i Metohiji - objašnjava politički analitičar agencije BINA Tomislav Kresović.

Mudžahedini su primećeni u Bošnjačkoj mahali, a pretpostavlja se da terorista ima i u Mikro naselju, gde se nalazi veći broj Albanaca koji nikada nisu bili stanovnici Mitrovice. Mete planiranih napada biće, kako tvrde naši izvori, mesta na kojima se okuplja mnogo ljudi, škole, fakulteti, ali i zgrada u kojoj su smeštene kancelarije Koordinacionog centra, medija.

Teroristi neće prezati ni od akcija tipa "Markale", a vahibiti su spremni za terorističke napade na džamiju u južnom delu Mitrovice, muslimansko groblje koje se nalazi u severnom delu grada, vodovod u Šipolju, u delu koji je pod kontrolom Albanaca, kako bi se izazvala humanitarna katastrofa. Napada neće biti pošteđeni ni pripadnici međunarodnih snaga i objekti u kojima su oni smešteni.

Na meti bi se našao i železnički most koji povezuje dva dela grada, jer je železnica jedina veza Srba iz Prilužja, Plemetine, Bresja, Kosova Polja i Lipljana sa Mitrovicom, odnosno Zvečanom, gde se voz zaustavlja, i odatle sa centralnom Srbijom.

Ciljevi su jasni. Napadi tipa "Markale" u zonama poverenja, sa velikim brojem ljudskih žrtava među Albancima, kao i rušenje džamije i skrnavljenje muslimanskog groblja trebalo bi svetu da pokažu da su ih počinili Srbi, tim pre što se svi ti objekti, osim džamije, nalaze u severnoj Mitrovici.

Za njih bi, dakle, trebalo okriviti Srbe i međunarodnu zajednicu ponovo okrenuti protiv njih. Među Albance koji nesmetano žive u severnoj Mitrovici, ove akcije bi izazvale strah, ali bi sve vrlo brzo moglo da dovede do međuetničkog sukoba posle koga bi usledilo, po već utvrđenom scenariju, iseljavanje Albanaca iz ovog dela grada, a sve to uz jaku propagandu albanskog pokreta.

Ova akcija, koju bi zajedno izvele ANA i njen glavni finansijer, albanska mafija, poslužile bi kao povod za podizanje albanskog političkog javnog mnjenja i međunarodne javnosti o širenju terorizma od strane Srba na Albance. Istovremeno, to bi izazvalo paniku i među Srbima koji su bez ikakve zaštite, a sve bi rezultiralo pritiskom na Unmik i Kfor da stave pod punu kontrolu severni deo Kosovske Mitrovice, što bi podstaklo iseljavanje Srba. Kada se sazna prava istina, biće kasno - problem Mitrovice biće rešen u korist Albanaca i severno Kosovo ostaće bez Srba.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^dosije

15:13h

Severni deo Kosovske Mitrovice u okruženju terorista

 


     


FastCounter by LinkExchange