[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas počinje novo školska godina za sve đake u Srbiji

"Vatreno krštenje"
za prvake i učitelje!

Po novom uči 80.000 novopečenih đaka. Za dve godine bez upisa u srednju školu. Sadašnji "šestaci" prvi završavaju deveti razred. U roku od četiri godine biće izmenjeni programi svih razreda

BEOGRAD - Posle dugog toplog leta i dvoipomesečnog raspusta danas počinje nova školska godina za sve osnovce i srednjoškolce, ali i njihove predavače, koji, doduše nisu mogli baš toliko da se odmaraju. Oni su na odmor otišli kasnije, a na posao su se javili oko 20. avgusta. Pošto od 1. septembra prvaci postaju prva generacija đaka koja će učiti po programima nove, modernizovane škole, oni će danas imati i zvanično "vatreno krštenje".

Strpljenje, nedoumice, sumnje

Uz opasku da se Ministarstvo prosvete i sporta svojski potrudilo da unapred da odgovore na mnoga pitanja koja su u razradi koncepta nove škole postavljana, resorni ministar ipak ne sumnja da će pitanja i nedoumica svakako još biti. U Ministarstvu su svesni da će modernizacija škole sasvim sigurno zahtevati još prilagođavanja i ustupaka i zato je svima potrebno strpljenje da se nova škola uhoda, poručio je dr Knežević.

Trema na sve strane

Za ovaj dan smo se vredno spremali skoro dve godine. ali iako je veliki posao za nama, veći tek predstoji. Sećam se sopstvenog uzbuđenja i posebne vrste treme pred susret sa školom, pamtim dobro i tremu svoje dece kada su polazila u prvi razred. Ovog septembra ponovo osećam tu neobičnu tremu i znam da je sa decom dele učitelji, roditelji i moje kolege u Minsitarstvu prosvete i sporta. Sistem je spreman za primenu u praksi i pred nama je sada važan period uhodavanja nove škole- rekao je za "Glas" uoči 1. septembra ministar Gašo Knežević.

Oko 7.500 učitelja i nastavnika i 80.000 prvaka radiće i učiće na sasvim drugačiji način u izmenjenom ambijentu, i uz drugačije udžbenike i ocene koje više neće biti numeričke. To. međutim, ne znači da se ukida petica, već da će se odlično znanje vrednovati malo drugačije. Ovakvo ocenjivanje, premijerno će doživeti samo prvaci, i takve ocene neće važiti za učenike drugog razreda.

Promene se uvode, kao što je poznato, samo za prvi razred, a sledeće godine će se po novom učiti i u (prvom), drugom i sedmom, a u roku od četiri godine, biće izmenjeni programi svih razreda. To znači da će 2005.-2006. po novom učiti prvaci, učenici drugog, trećeg, sedmog i osmog razreda i te godine neće biti upisa u srednju školu uopšte. Naredne, 2006.-2007 reformom će biti obuhvaćene sve generacije osim učenika petog i šestog razreda a učenici koji završe deveti razred umesto kvalifikacionog ispita polažu završni ispit. Školske 2007.-2008. samo učenici šestog neće imati nove programe, a 2008.-2009. svih devet razreda bi trebalo da se obuhvate reformom.

Generacija koja sledeće godine bude upisala sedmi razred biće ujedno i prva koja će završiti devetogodišnje osnovno obrazovanje i koja će umesto kvalifikacionog ispita imati malu maturu, svojevrsnu propusnicu za upis u srednju školu.

Prosvetne vlasti su za prvake, njihove učitelje, nastavnike, ali i mame i tate, pripremile i svojevrsne informatore o novoj školi koji će im danas biti uručeni. Za novopečene đake "Kreativni centar" je u svom stilu pripremio slikovnicu o novoj školi, a roditelji će dobiti sve informacije u dodatku koji će štampati "Politika". "Prosvetni pregled" je za nastavnike u reformi je takođe spremio poseban dodatak.

Dobar čas

Deca na času treba u najvećoj meri da učestvuju u svakoj fazi nasatve, treba im dati mogućnost da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima, da rade i istražuju. Na svakom času treba da se uči, ali i prati koliko su deca razumela novo gradivo. Ovo su samo neka zapažanja prosvetnih vlasti o tome kako treba da izgleda dobar čas u novoj školi.

U Informatoru za roditelje, pa i decu, objašnjene su osnove nove koncepcije, a dato je i pojašnjenje sa koliko godina deca polaze u školu i o tome da će tek 2007. sva deca morati da pohađaju pripremni razred u obdaništima, bez čega neće moći da krenu u prvi razred.

Od 2004.-2005. u školu kreće đaci koji pune šest godina i pet meseci, a raspon ide do sedam godina i osam meseci. Sledeće, 2005.-2006. godine, u prvi kreću deca koja imaju između šest godina i dva meseca i sedam i po godina. Od 2006.-do 2007. deca već sa šest godina mogu da se upišu u prvi razred, a neće zakasniti ni oni koji do 1. septembra budu napunili okruglo sedam godina.

U ovom dodatku su naznačene sve teme koje se tiču promenama u osnovnom obrazovanju, pa i dece sa posebnim potrebama, a dati su i pravci promena u srednjem obrazovanju. Pod geslom "nastavnik u reformi, dete u središtu pažnje" predavači će u Informatoru koji je njima namenjen dobiti pride još pregršt informacija. Pored ciljeva obrazovanja, ustanova i organziacija, tu su dati i podaci o osnivanju i ukidanju škola, finansniranju obrazovanja, upravljanju, školskom razvojnom planiranju, obrazovno-vaspitnom radu...

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Danas počinje nova školska godina za sve đake u Srbiji

16:14h

Na fakultetima i višim školama još 14 hiljada nepodeljenih indeksa

 


     


FastCounter by LinkExchange