[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD protiv rezolucije UN o zaštiti humanitarnih radnika

MKS ostaje kost u grlu

NJUJORK (Beta) - SAD se protive donošenju rezoluciji čiji je cilj zaštita osoblja UN i humanitarnih radnika iz straha da bi ona mogla da posluži kao osnova za tužbe Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Savet bezbednosti zakazao je za juče glasanje o rezoluciji koje se još od aprila odlaže zbog protivljenja SAD. Rezolucija poziva na zaštitu humanitarnih radnika i službenika UN i predviđa krivično gonjenje onih koji im naude. SAD se protive odrednici u rezoluciji da će se napad na humanitarno i mirotvoračko osoblje smatrati ratnim zločinom pred MKS, koji administracija predsednika Džordža Buša ne priznaje.

Sporno samo za Amerikance

U predlogu rezolucije se osuđuju svi oblici nasilja protiv međunarodnih radnika, uključujući ubistva, silovanja, seksualne napade, zastrašivanja, oružane pljačke, otmice, kidnapovanja, uzimanje talaca, maltretiranje i nelegalno hapšenje i zadržavanje u pritvoru. Navodi se i da će se svi napadi na osoblje smatrati ratnim zločinom i pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda. Bušova administracija, međutim, i u ovom slučaju strahuje da bi MKS mogao da bude iskorišćen za politički motivisan sudski progon američkih vojnika.

Državni sekretar Kolin Pauel razgovarao je u subotu o nacrtu sa meksičkim ministrom spoljnih poslova Luisom Ernestom Derbesom, čija je zemlja jedan od predlagača rezolucije. "U potpunosti prihvatamo potrebu za zaštitom humanitarnih radnika", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Riker. Međutim, "mi smo zabrinuti zbog jezika MKS. Mislimo da je takav jezik u rezoluciji nepotreban".

Ambasador Meksika u UN Adolfo Agiljar Sinser rekao je da je neophodno da se u rezoluciji jasno kaže da su napadi na humanitarne radnike ratni zločini. "Očigledno je da su to ratni zločini, jer ih je takvim označio MKS", rekao je on i dodao da 14 od 15 zemalja članica podržava rezoluciju koja, pored Meksika, ima još pet predlagača - Francusku, Rusiju, Nemačku, Bugarsku i Siriju.


vesti po rubrikama

^svet

17:00h

SAD protiv rezolucije UN o zaštiti humanitarnih radnika

17:07h

Skarletovo svedočenje o slučaju dr Kelija: Nije bilo pritiska iz vlade

17:13h

Šef Pentagona protiv slanja dodatnih trupa u Irak

17:19h

Indija traži od Pakistana izručenje osumnjičenih za ranije napade

00:25h

Grozni: Poginula tri ruska policajca

      


FastCounter by LinkExchange