[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Duboki kraj Kučeva održava se neobičan običaj padanja u trans

Razgovaraju sa mrtvima

Ovaj ritual se obavlja na raskrsnici usred sela, prvog dana Duhova

U selu Duboka i nekoliko susednih sela u Zviždu (severoistočna Srbija) održao se do današnjih dana običaj padanja žena u trans i obrednog buđenja. Ovaj ritual se obavlja na raskrsnici usred sela, prvog dana Duhova, a žene koje padaju u trans narod zove rusalje ili padalice.

Kako i zašto - još nije naučno razjašnjeno, ali je to pojava koja intrigira i etnologe i - lekare. Inače, naziv "rusalje" je došao od vlaškog naziva duhovskih praznika. Za vreme održavanja "Homoljskih motiva" u Kučevu žene iz Zvižda demonstriraju padanje u trans i to pobuđuje živo interesovanje kod publike.

I ovog leta Duboka je privukla etnologe, lekare i mnogobrojne radoznalce koji žele da prisustvuju padanju dubočkih žena u nekakav čudan trans kome nauka još nije potpuno otkrila pravi uzrok. Narod u Zviždu smatra da je ova pojava vezana isključivo za crkveni praznik Duhove.

Posmatrači sa strane misle da je padanje u taj trans posledica autosugestije. Ovo mišljenje se zasniva na tome što se padalice obeznanjuju tek kad jedna od njih prodorno vrisne. Interesantno je da se broj rusalja u Dubokoj svake godine smanjuje, a u susednom selu Neresnici raste.

- Imamo i sada u selu grupu od 18 rusalja, pojedine zaista imaju moć da razgovaraju sa mrtvima, a druge to dobro glume. Ljuti smo na organizatore Homoljskih motiva u Kučevu što nas ove godine nisu zvali ni da učestvujemo, iako smo godinama nastupali - veli Zlatan Đorđević, šef mesne kancelarije u Duboki.

Devojke s drvenim handžarom

Naziv "rusalje" došao je od vlaškog naziva duhovskih praznika. U đevđelijskoj okolini postoji jedna muška igra, kojoj se takođe pripisuju "isceliteljske" osobine, a zove se "rusalije". I ona se igra sa handžarima, a oprema igrača slična je opremi "rusalja". Čak su i legende o njihovom nastanku slične. Prema nepisanom zakonu, nije smelo da se dogodi da se dve grupe "rusalija" ma gde sretnu. To se jedanput ipak dogodilo na planini Belasici, kada se zameo boj u kome niko od njih nije preživeo. Kao kazna za ovaj pokolj svim potonjim rusalijskim grupama zabranjeno je da nose prave handžare i zato one danas koriste drveni.

Ljubina Mijucić, jedna od "žena padalica" ima 68 godina, druga Vidosava Šojanović je mlađa tri godine. Njen muž Vojislav je violinista, a unuk Saša svira dok žene padaju trans i bude se uz zvuke violine.

Tajnu te melodije niko do sada nije saznao. To je stara vlaška arija kojoj se ne zna poreklo, kao ni vreme starosti. Postoje mnoge legende o tome kako su nastale rusalje. Najverovatnija je ona koja govori o tuči "duhova kraljica" na brdu Bložu.

Naime, još od davnina postoji zanimljiv narodni običaj. To su igre duhovskih "kraljica". Osam devojaka obučenih u belo, sa niskama talira na grudima, tokama i lažnim dijademama, predvođene starijom ženom i jednim starijim čovekom pođu od kuće do kuće. Dve devojke imaju u rukama isukane handžare.

Kad stignu pred nečiji dom, čovek uđe unutra i upita domaćina da li želi da mu se "igra za sreću i zdravlje" nekog ukućanina. Ako domaćin pristane, onda "kraljice" ulaze u dvorište i otpočnu svoju vitešku i ritmičku igru oko onoga čije se zdravlje i sreća želi. To su obično deca.

"Kraljice" se podele na dve grupe - u svakoj grupi su po tri devojke. Onaj za koga se igra sedne na stolicu, a grupe devojaka stanu naspram njega i popevanjem daju takt dvema devojkama sa handžarima koje ritmički poigravaju u prostoru od trojke do trojke. Vrhovi handžara im se dotiču pri svakom mimoilaženju.

Na kraju igre stanu do onoga na stolici i iznad glave mu ukrste handžare. Domaćin im da bakšiš i "kraljice" odlaze dalje. Kada završe s jednim selom putuju u drugo.

Priča se da su se jednom susrele dve takve grupe, pa kako je bilo sramota da se jedna skloni drugoj sa puta, devojke su se potukle i sve izginule. Za jednom "kraljicom" iz Duboke mnogo se žalilo. Kada su joj sledeće godine davali pomen na Duhove, neka njena rođaka se toliko ražalila da je čak pala u nesvest. Dogodine je, kaže predanje, palo u nesvest još više žena. I tako redom, iz godine u godinu...

Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:43h

Stevo Damljanović, vlasnik ivanjičkog Radija "Javor" tvrdi: Ukrali mi festival

14:50h

U Duboki kraj Kučeva održava se običaj padanja u trans I razgovora s mrtvima

15:17h

Meštani sela Lipnice pomažu lokalnom FK Sinđelić - njihove ovce šišaju fudbalski teren

15:35h

Fruška Gora najverovatnije među svetim planinama

 
 


     


FastCounter by LinkExchange