[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlađan Dinkić, potpredsednik G17 optužio Vladu

Kriminalci kupovali firme

Liberali u nezakonitoj trgovini cementarom, a Rašeta "Telekomom"

BEOGRAD- Mlađan Dinkić, potpredsednik G 17 Plus optužio je juče Vladu Srbije da je odugovlačila sa donošenjem Zakona o sukobu interesa da bi zaštitila pojedine svoje članove, pominjući u tom kontekstu Dušana Mihajlovića, ministra policije, Mariju Rašeta Vukosavljević, ministarku saobraćaja i potptredsednika Vlade Srbije Čedu Jovanovića.

- Vlada nije svojevremeno usvojila zakon, jer je nakon duge rasprave jedan od ministara prišao Đeliću, koji je bio formalni predlagač zakona, i rekao mu "skloni to sa dnevnog reda, zar ne vidiš da ne želimo da ga usvojimo", izjavio je Dinkić na konferenciji za novinare, povodom afere pranja novca i veze između organizovanog kriminala i procesa privatizacije u Srbiji. Dinkić je obećao tokom narednih obraćanja dokaze o tome u kojoj je meri Vlada Srbije ogrezla u korupciju.

- Svi oni koji su nakon obelodanjivanja afere o pranju novca, tvrdili da su Janjušević i Kolesar nevažni činovnici, nisu bili u pravu zato što Janjušević faktički upravlja policijom. On mnogo zna, zbog čega premijer Zoran Živković i ne želi da ga smeni, tvrdi Dinkić.

Dinkić je izneo i nove detalje vezane za ovu aferu, tvrdeći da je Kolesar, postavljen na mesto direktora Agencije za sanaciju banaka da "bi se od jeseni nameštali tenderi za privatizaciju banaka", kao što je to bilo i sa tenderom za prodaju cementare "Novi Popovac. "On je izneo pikantne detalje, optužujući članove stranke Dušana Mihajlovića, ministra policije, za debelu umešanost u mutne radnje oko prodaje ove cementare.

- Prema dokumentima našeg Odbora za korupciju, deo novca koji je uplaćen na račun sejšelske firme Janjuševića je provizija za namešten tender za "Novi Popovac". Pitanje je, zašto je on kao savetnik za bezbednost premijera, prisustvovao sednicima Upravnog odbora "Novog Popovca", čiji je predsednik inače bio Kolesar, kaže Dinkić.

On dodaje, da je u Upravnom odboru bio i Nebojša Leković, visoki funkcioner Liberala Srbije koji je, i predsednik Fudbalskog saveza SCG.

Zemunski klan prao novac

Dinkić pita i u kojoj meri su ministri i visoki funkcioneri Vlade Srbije, kroz privatizaciju omogućili pripadnicima zemunskog i surčinskog klana da operu novac i legalizuju bogatstvo stečeno kriminalnim aktivnostima - Očekujemo od ministarstva da odgovori u kojoj su meri tim novcem kupovane firme na aukcijama, jer prema tvrdnji u medijima, Legija je dobijao informacije iz Vlade Srbije o tome gde da uloži 100 miliona dolara, kupujući firme ne direktno već posredno preko desetak lica, navodi Dinkić.

- To možda ne bi bilo čudno da se na stadionu "Crvene Zvezde" ne nalazi firma Miodraga Jakovljevića, vlasnika firme MCS koja je naprasno mesec dana nakon prodaje ove cementare postala najveći kupac cementa, precizira Dinkić.

On je izrazio sumnju i ulogu Borana Karadžola, takođe člana Liberala, koji je nakon prodaje cementara postao predsednik Udruženja za cementnu industriju Srbije.

- Očekujemo da istraga proveri sve ove činjenice. Treba podsetiti da je firma ministra policije "Lutra" pre par godina bila najveći kupac cementa iz "Novog Popovca", da bi je odjednom, u tim poslovima, nasledio Jakovljević i fasadna kompanija "Mance" iz Velikog Trnjana kod Leskovca, navodi potpredsednik G17 Plus.

Dinkić kaže da je reč o neuglednoj firmi sa jednom barakom koja je, prema ugovoru kupila 100.000 tona cementa za 7,5 miliona evra. Prema njegovim rečima novac uplaćen Janjuševiću je očigledno izvlačen preko firme "Mance", kao i rabat od osam odsto za kupljeni cement, mada je uobičajeno da iznosi samo dva do tri odsto.

Dinkić je zatražio od Olivera Bogavca, predsednika Uprave za sprečavanje pranja novca, da obelodani ko je vlasnik kiparske of šor firme "Lenej kontrol" koja je uplatila Janjuševiću 860.000 evra, kao i iz kojih poslova potiče taj novac.

On je zatražio da Tužilaštvo podigne optužnicu protiv svih onih koji su umešani u ovu korupcionašku aferu, kao i da se nezakonito stečen novac vrati u budžet Srbije, a nekretnine Nemanje Kolesara, kupnjene novcem stečenim u aferi pranja novca konfiskuju.

Leković tuži

BEOGRAD- Nebojša Leković, član Izvršnog odbora Liberala Srbije zapretio je da će tužiti Mlađana Dinkića, potpredsednika G 17 plus pošto juče "nije izneo nijedan dokaz o njegovoj umešanosti u navodno nezakonitu prodaju "Novog Popovca".

- Reč je o pravom bogaststvu koje niko nije mogao da stekne poštenim radom za dve godine u Vladi Srbije, precizira Dinkić. On je istovremeno zatražio od ministra Đelića da pokrene krivični postupak prema članu 172 Zakona o poreskom postupku za utaju poreza protiv Kolesara i Janjuševića, kao i Nebojše Mihića, kuma Kolesara, zato što je "iz izjave Milice Bisić jasno da oni nisu dali pismenu saglasnost da se obelodani da su platili porez".

On je rekao da ne očekuje da Đelić podnese ostavku, što je niz puta najavljivao "jer je reč o čoveku koji se lako odriče javnih obećanja".
Dinkić nije poštedeo ni Mariju Rašetu Vukosavljević. ministarku saobraćaja, koju je optužio za štetan ugovor sa "Ju garant bankom" pre dva meseca.

- Na čelu Upravnog odbora ove banke je još uvek Nemanja Kolesar i postavlja se pitanje zašto je podignut štetan kredit od tri miliona evra prilikom otplate poslednje rate reotkupa akcija "Telekoma", po godišnjoj kamati od 60 odsto, kada je Pošta uvek uzimala kredit za kamatom od sedam odsto, kaže Dinkić. Prema njegovim rečima "očigledno da su Rašeta i Kolesar imali debeli razlog za to".

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:19h

Kasni se sa utvrđivanjem odgovornosti poslovodstva EPS-a

15:28h

Iz uprave za sprečavanje pranja novca: Prijavljeno 600 sumnjivih transakcija

15:33h

PTT uzeo kredit kod Ju garant banke za otplatu "Telekoma"

15:40h

Mlađan Dinkić, optužio Vladu: Kriminalci kupovali firme

15:47h

Janjušević prisluškivao DOS, diplomate i političke neistomišljenike

00:17h

Agencija za privatizaciju i MUP Srbije negiraju Dinkića

 


     


FastCounter by LinkExchange