[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS U FRANCUSKOJ

Žege stale, Pariz izvlači pouke

Nuklearke ili vetrenjače

Atomske centrale morale su ili da smanje rad ili da stanu zbog neotpornosti na dugotrajnu vrućinu

Strazbur - Radnici velikim gumenim cevima zalivaju zidove nuklearnih centrala u Francuskoj u vreme dvonedeljne avgustovske žege. Svi evropski mediji preneli su ovu sliku koja ilustruje nemoć visoke tehnologije pred vrućinom koja se sručila na Francusku.

Francuske nuklearke nisu izdržale vrućinu i već posle nedelju dana morale bi da stanu da vlada nije pristala ne izmenu pravila njihovog funkcionisanja. Pariz je dozvolio da centrale izbacuju u reke vodu tri stepena topliju. Ekolozi su, užasnuti, protestovali ukazujući da će to trajno da ošteti živi svet u rekama. Vlada nije imala izbora.

Domovi za starce zatvoreni

Francuska ima 1,2 miliona građana od 85 godina, a u sledećoj deceniji biće ih dvaput više. Upravo je takve kosila vrućina, zvanično kaže Ministarstvo za starije osobe u Parizu. Posle vrućina, brojni starački domovi zatvoreni su zbog loših uslova rada. Postalo je jasno da u vreme žega nije dovoljno samo da se starijim ljudima obezbedi dovoljno tečnosti, već i rashladni uređaji kako bi se izbegla smrt. Protivnici ukazuju da erkondišni prenose boleti, kao kao što je ležioneloza.

I u tim uslovima većina nuklearki morala je da smanji rad ili da ga svede na minimum. Da su visoke temperature potrajale još nedelju dana, isključenja struje postala bi neizbežna. Žege su obelodanile principijelne slabosti francuskog oslanjanja na samo jedan, nuklearni izvor proizvodnje energije. Ne samo zeleni, već gotovo sve političke stranke, sada podsećaju da Francuska dobija samo 15 odsto energije iz izvora koji se obnavljaju - vazduh, voda i drvo, a da već 2007, po protokolu iz Kjotoa, ovi izvori treba da iznose bar 21 odsto.

Druge evropske zemlje daleko su ispred Francuske. Nemačka, na primer, proizvodi 62 odsto solarne energije u EU, a Francuska samo pet odsto. U Danskoj desetina energije u gradovima potiče od spaljivanja otpadaka. Italija, Britanija i Holandija osnivaju zajedničko tržište energije sa zelenom etiketom.

U Francuskoj se sunčevom energijom bave samo još zanesenjaci, a zagovornici vetrenjača se smatraju Don Kihotima. Luka Avr, na primer, nedavno je odbila osam vetrenjača, koje bi proizvodile dovoljno struje za godišnje potrebe 18 000 stanovnika. Razlog: Ometale bi ulazak tankera s naftom u luku, a i - škripe!

Da se ipak nešto promenilo posle žega, govori i publicitet koji je u medijima dobilo svečano puštanje u rad 44 metra visokih vetrenjača na jugu Francuske. Proizvodiće struju kojom će se izbeći izbacivanje 27 000 tona ugljendioksida u atmosferu. Osim toga, ne škripe, uveravaju ekolozi.

Vlasti Nemačke, Španije, Italije, Francuske na udaru
Opozicija drugačije broji

STRAZBUR - U Francuskoj opozicija optužuje vladu da je ostala na godišnjem odmoru, a predsednika da je do pre neki dan ćutao dok je u zemlji trajala prava drama zbog vrućina koje su odnele više od 10 hiljada života. U Španiji, Nemačkoj i Italiji opozicija optužuje vlade da skrivaju podatke i umanjuju katastrofalni bilans vrućina
Kako je moguće, pita se "Zidojče cajtung", da u Francuskoj od posledica vrućine premine više od deset hiljada ljudi, a da u susednoj Nemačkoj, gde je živa, takođe, prešla 40 stepeni, stopa smrtnosti nije vredna ni pomena? Zar su nemački 80-godišnjaci toliko izdržljiviji od francuskih ?
Madridski "El Pais" iznosi da su pogrebnici u 15 gradova u Kataloniji prebrojala 1610 smrti više nego u isto doba prošle godine. Špansko ministarstvo zdravlja priznalo je samo 101 žrtvu.
Italijanski ministar zdravlja izjavljuje da je broj žrtava nepoznat. Štampa piše o 637 mrtvih samo oko Đenove. Dve trećine su stariji od 70 godina. "La Republika" govori o "skrivenoj epidemiji".


N. Jokić


vesti po rubrikama

^tema

17:30h

Glas u Francuskoj: Žege stale, Pariz izvlači pouke

17:45h

Ko je ovaj čovek - Olivera Marković

 


     


FastCounter by LinkExchange