[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vladimir Spasojević, beogradski arhitekta, jedan je od najtraženijih scenografa novog Holivuda

Glad za spektaklom

Vladimir Spasojević, beogradski arhitekta, jedan je od najproduktivnijih i najtraženijih scenografa novog Holivuda. Uradio je kompletna scenska rešenja za "Suvišni izveštaj" Stivena Spilberga, film koji je elitna kritika ocenila kao Spilbergov vanredni povratak vrednostima pravog umetničkog filma i "Terminator 3" u spektakularnoj režiji Džona Mostoua.

Za rad na animiranom serijalu rađenom po najkomercijalnijem američkom stripu današnjice "The Spanjn" Toda MekFerlejna (produkcija: kanal HBO), Spasojević je dobio prestižnu nagradu EMI. "Vladamir", kako su ga prekrstili njegovi holivudski saradnici, doslovce je "katica za sve" jer nema filmskog žanra u kome se nije ogledao: od sci-fi, bezbrojnih saga o super-herojima, ratnih spektakla do najnovijih trendova.

Spasojević je diplomirao 1976. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Prvi film za koji je radio scenografiju je "Veliki transport" Veljka Despotovića. Ubrzo odlazi u Nemačku i radi na TV serijalu "Mačak Feliks". Od 1980 živi i radi u Los Anđelesu.

Radili ste i sa Rolandom Emerikom koga nazivaju "Sesil B. De Milom novog Holivuda"?
- Upravo sam završio scenska rešenja za njegov novi film "Day after tommorow". Film će se pojaviti u bioskopima malo pre božića. Režiser je Roland Emerik koji se proslavio sa "Godzilom" i "Patriotom" i trenutno se u Holivudu smatra udarnim režiserom za superspektakle.

"Day after tommorow" je apokaliptična priča o klimatskoj katastrofi i po prvi put obrađuje temu smaka sveta izazvanog hlađenjem planete zemlje! Dolazi do promena u strujama na severnom polu i što izaziva rupu ozonskog omotača. Kroz stratosferu prodire ledeni talas vazduha, temperature Farenhajtove nule, koji ubija svakog ko dođe u direktni kontakt.

Film je vizuelno fascinantan. Prepun je fantastičnih scenografija: Njujork se nalazi 40 metara pod vodom, brodovi plove ulicama, oblakoderi su do pola zatrpani snegom...armija digi-animatora je odlično uradila svoj posao i Emerik im je dao punu slobodu. Budžet filma je preko 100 miliona dolara i sniman je u Kanadi jer Holivud obožava tzv. "izbegličke produkcije". U Kanadi je sneg mnogo jeftiniji a u sunčanoj Kaliforniji ništa nije skuplje od veštačkog snega (smeh). Tu je i nastavak hit-filma "Loši momci" ("Bad Boys").

"Loši momci 2" režisera Majka Beja su totalna parodija na obrasce za holivudske hit-filmove tipa: jurnjava kolima non-stop, pucnjava non-stop i pesničenje non-stop. Uradio sam ogromnu sliku Šanti Tauna, neke vrste cigan-male kroz koju kubanski narko dileri u žutom "Hamer" džipu ganjaju Vila Smita i Martina Lorensa rušeći u param-parčad sve barake i udžerice.

Na mojoj skici Šanti Tauna se nalazi čak 120 zgrada i celo naselje je podignuto na jednoj planinu u Kostariki. To su one trik-panel kuće sa samo 3 ili 2 zida koje spolja izgledaju "ko prave", što bi rekli naši. U filmu ima dve fenomenalne istinite priče. Jedna je o narko-dileru koji je sav novac od prodaje droge krio na tavanu u plastičnim kesicama.

Pošto je očekivao da ga murija može svaki čas uhapsiti, novac godinama nije ni pipnuo jer je planirao da mu to bude cifra za ceo život. Međutim, miševi sa tavana su progrizli kesice i pojeli mu sve dolare. Miš beli pravdu deli (smeh). Druga priča je sam način švercovanja droge koju kubanska mafija stavlja u leševe američkih turista. Vlasnik mrtvačnice u Majamiju gde se leševi deportuju je mafijin čovek koji otvara tela i vadi napolje vakum-kese sa drogom.

Kako se sada rade scene sa automobilima koji eksplodiraju?
- Jurnjave kolima moraju biti sve luđe, brže i sve pogibeljnije jer su obavezni inventar svakog filma. Ekipa filma "Matriks 2" je čak sazidala auto-put dugačak nekoliko milja da bi na miru snimila one neverovatne scene gde agent Smit juri Morfeusa na krovu hladnjače. Kada smo radili "Loše momke 2" držali smo losanđeloski frivej 8 sati zatvorenim za putničke automobile, tako da nas zamalo nisu linčovali jer je frivej žila kucavica tog megapolisa. Međutim, sve auto-havarije su iluzija jer se sve radi u 3-D kompjuterskoj animaciji. Drukčije bi bilo mrtvih kao drva. Auto-katastrofe su kombinacija realnog kaskaderstva i filter-stvarnosti (kako nazivaju specijalne efekte).

Kako izgleda biti holivudski scenograf?
- Šizofreno (smeh)! Da ne pominjem svakodnevne spletke i nameštaljke koje su u Holivudu kao "dobar dan". U zadnje vreme sve više radim kao konceptualni ilustrator a sve manje kao klasičan scenograf. Procrtavam rešenja scena i onda skicu dajem mojim scenografima koji je realizuju u materijalu ili je slikaju na džinovskom staklu koje se postavlja iza glumaca.

Konceptualni ilustrator mora da zna sve ako želi da opstane u filmskoj industriji. Od "kalipso-apokalipso" filmova kao što je novi Emerikov hit, krimi-komedija tipa "Loši momci 2" do darkerskog, mističnog "Konstantina", novog projekta na kome upravo radim. A sve to za samo godinu dana!

Ko će glumiti "Konstantina"?
- Neustrašivog okultistu Džona Konstantina će igrati Kianu Rivs. Lik njegove partnerke Anđele treba da tumači Mila Jovovič, koja još nije dala definitivni pristanak. Anđelina sestra izvršava samoubistvo skočivši sa vrha solitera, ali Konstantin sumnja da je ona u stvari bila opsednuta silama Nečastivog.

Konstantin je isterivač đavola, sposoban da se astralno projektuje i u sam pakao i oslobodi duše posrnulih. Upravo radim na finalnoj sceni gde se đavo i Konstantin bore za večnu dušu u prisustvu arhanđela Gavrila ili Gabrijela, kako ga katolici nazivaju. Sve se dešava u sali za hidro-terapiju jedne napuštene bolnice.

Odlična je i scena gde Konstantin isteruje đavola iz devojke preko ogromnog ogledala u kome se vidi samo užasni demonov odraz, dok devojke nigde nema. Kada zarobi demonov lik u džinovskom ogledalu, Konstantin ga baca kroz prozor solitera i ono se razbija uništavajući parkirane automobile. Glad za do sada neviđenim spektaklima...to je glavna karakteristika novog Holivuda i njegove fanatične publike.

S. Đ. Marković


vesti po rubrikama

^glasno

16:03h

Vladimir Spasojević, jedan je od najtraženijih scenografa novog Holivuda

16:19h

Recepti za individualnost ili ...Placebo efekat?

 


     


FastCounter by LinkExchange