[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog mogućnosti pojave terorizma premijer Živković izjavio

U Srbiji pojačan stepen bezbednosti

Dragišić: Mete terorista su kafići, diskoteke, bioskopi, podmetanje bombi u vozila javnog saobraćaja, jer je najteže takva mesta obezbeđivati. Policija bespomoćna, bez pomoći građana

BEOGRAD - Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je juče da je povišen nivo bezbednosti, kako bi se sprečio terorizam u Srbiji. Živković je, u izjavi novinarima posle upisivanja u knjigu žalosti u sedištu UN u Beogradu, kazao da su građani Srbije zaštićeni od terorističkih akata.

Knjiga žalosti

Živković se juče upisao u knjigu žalosti povodom terorističkog napada na sedište UN u Iraku, kada su poginuli šef misije UN u Iraku Serž Vijeire de Mela i ostali članovi diplomatske misije svetske organizacije. U napadu 19. avgusta u Bagdadu poginulo je 24 lica.

Premijer Srbije je dodao da građani ne primećuju te mere u svakodnevnom životu, ali da je nivo bezbednosti povećan. Zoran Dragišić, sa Fakulteta civilne odbrane, navodi da "bi bilo značajno znati koje su to mere bezbednosti, ali da iz razumljivih razloga država neće otkriti deo takvih aktivnosti".
- Može da bude pojačana kontrola ulaska i izlaska u javne zgrade, podignut stepen pripravnosti policije, pa čak sve do uključivanja vojnih antiterorističkih jedinica. Postoje različite mogućnosti - kaže Dragišić.

Bojim se da se građani Srbije moraju štititi sami od terorističkih akata, navodi on, tako demantujući izjavu premijera "da su građani Srbije zaštićeni od takvih akata".
- Policija bez visokog stepena saradnje sa građanima je bespomoćna. Recimo, može policija da čuva institucije, ali teroristi nikada neće napasti zgradu Vlade, kasarnu, jer znaju da je tu uvek povećan stepen pripravnosti. Njihove mete, između ostalog, jesu kafići, diskoteke, bioskopi, podmetanje bombi u vozila javnog saobraćaja.

Najteže je takva mesta obezbeđivati. Tu je značajnije interno obezbeđenje, nego policija. Izbacivač iz diskoteke, ili čuvar u nekoj firmi, može primetiti na ulazu neko sumnjivo lice i o tome obavestiti policiju - objašnjava Dragišić.

On tvrdi da i najbolje organizovani sistemi bezbednosti, kada je terorizam u pitanju, ostaju bez odgovora. Dragišić napominje da je veoma važno da se sistem bezbednosne kulture podigne na najveći mogući nivo, a to je moguće, prema njegovim rečima, "edukativnim akcijama koje bi trebalo da preduzmu MUP, pa u krajnjem slučaju u Ministarstvo odbrane".
- Te ljude treba obučiti za takve stvari - zaključuje on.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Hoće li se nastaviti osipanje Živkovićevog kabineta?

17:15h

U Beogradu otvoren kamp za mlade političare iz bivše SFRJ

17:25h

Jovanović: Stranke u Srbiji za evropsku integraciju

17:35h

Mesić sa crnogorskim zvaničnicima: Uskoro bez spornih pitanja sa Srbijom

17:50h

Živković: Pojačan stepen bezbednosti u Srbiji

18:00h

Maraš obišao ranjenog dečaka Bogdana Bukumirića

18:05h

Vladimir Božović otputovao u Albaniju, na moltiveni doručak

18:20h

Eksperti tvrde da su Kosovu potrebne snage

21:45h

Pozitivno ocenjen nastup Čovića pred SB

 


     


FastCounter by LinkExchange