[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 8. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Glas" saznaje detalje optužnice za ubistvo premijera Zorana Đinđića

Na listi i advokati

Bulatović oslobođen zbog nedostatka dokaza. Provosumnjičeni Legija i Zveki, ostali optuženi za pomaganje. Aco Tomić i Mikelić se terete za udruživanje radi neprijateljske deltanosti

BEOGRAD - Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i krivičnog dela terorizma, specijalni tužilac podigao je optužnicu protiv Milorada Lukovića Legije (35), bivšeg komandanta JSO i Zvezdana Jovanovića zvanog Zveki i Zmija (38), pomoćnika komandanta JSO, dok se za pomaganje terete braća Miloš (24) i Aleksandar Simović (28), Vladimir Milisavljević Budala (28), Milan Jurišić Jure (29), Dušan Krsmanović (26), Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi (40), Ninoslav Nino Konstatinović (25), Sretko Kalinić zvani Miško i Beli, pripadnik JSO Saša Pejaković zvani Pele (32) i bivši pripadnik BIA Branislav Bezarević (29).

Legija i Jovanović označeni su kao direktni izvršioci, a ostali optuženi terete se za krivično delo ubistva u pomaganju. Legijina grupa se tereti da je ubistvom srpskog premijera htela da ugrozi ustavno uređenje zemlje i povezivanjem sa antihaškim političkim blokom ostvari kriminalne interese. Na listi optuženih su i general Aco Tomić i bivši predsednik RSK Borislav Mikelić koji su optuženi za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti, dok je Rade Bulatović, bivši savetnik za bezbednost bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Suđenje u oktobru

Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića trebalo bi da počne u oktobru. Specijalno tužilaštvo predložilo je da se u odsustvu sudi Miloradu Lukoviću, braći Simović, Vladimiru Milisavljeviću Budali, Milanu Jurišiću Juretu, Ninoslavu Konstatinoviću, Dejanu Milenkoviću Bagziju i još desetorici koji su u bekstvu.

Protiv Vojislava Šešelja postupak je razdvojen, a lider radikala osumnjičen je za podstrekavanje na ubistvo premijera Đinđića. Specijalni tužilac podigao je optužnicu i protiv advokata Milorada Lukovića Legije - Nikole Đugumovića (51), Miodraga Gligorijevića (55) i Slobodana Milivojevića (55) koji se terete da su za račun zemunskog klana, preko medija, kompromitovali rad policije i pravosudnih organa, a sumnjiče se za zločinačko udruživanje. Optužen je i novinar Gradiša Katić (40), bivši glavni i odgovorni urednik lista "Identitet" koji se tereti da je uređivao i pisao tekstove i komentare u korist grupe Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića Legije.

Članovima zemunskog klana na teret je stavljeno 14 ubistava, otmice trojice biznismena i druga teška dela iz oblasti organizovanog kriminala. Na listi optuženih su, zbog pokušaja Đinđićevog ubistva kod hale "Limes", Dejan Milenković Bagzi (33) i Željko Tojaga zvani Žmigi (33), pripadnik JSO. Zbog saradnje sa zemunskim klanom optužen je i policajac Zoran Vukojević Vuk (29). Među optuženima je i Surčinac Ljubiša Buha Čume (39) za koga se spekuliše da će na suđenju biti zaštićeni svedok.

Optužnica ni juče nije stigla u Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu, preko kojeg bi trebalo da bude prosleđena strankama koje još imaju pravo na žalbu.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

18:29h

"Glas" saznaje detalje optužnice za ubistvo premijera Zorana Đinđića

18:38h

Kragujevac: Zadavljen pa bačen u bunar?

18:46h

U Borskom jezeru juče nastradao Boban Paunović

18:51h

Novi Sad: Inspektorka primila mito

19:02h

Prokuplje: Ubila se starica

 


     


FastCounter by LinkExchange