[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. 8. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podignuta optužnica protiv 44 osobe za ubistvo Đinđića

Posebna istraga protiv Šešelja

Osumnjičen za podstrekivanje, lider SRS se glasno nasmejao i poručio iz Haga da "nema veze s atentatom i da će se mnogi iz vlasti češati po glavi". Odustalo se od krivičnog gonjenja Radeta Bulatovića

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv Milorada Lukovića Legije i još 43 osobe osumnjičene za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druga teška krivična dela, saopštilo je juče Republičko javno tužilaštvo. U saopštenju se navovodi da je predmet juče u 14 sati predat Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Za atentat i krivično delo terorizma optuženo je 15 osoba, dok je 39 optuženo za zločinačko udruživanje, 14 ubistava, tri otmice i druga krivična dela, a 18 za krivično delo udruživanja radi vršenja neprijateljske delatnosti. Specijalno tužilaštvo predložilo je da se "zbog postojanja svih zakonskih uslova" osobama koje su u bekstvu sudi u odsustvu.

RJT je saopštilo da se odustalo od krivičnog gonjenja Radeta Bulatovića, bivšeg savetnika za bezbednost Vojislava Koštunice, kao i da je na "osnovu odgovarajućih zakonskih razloga" razdvojen postupak u odnosu na Vojislava Šešelja. Šešelj se, prema sazananjima "Glasa", sumnjiči za krivično delo verbalnog podstrekavanja na ubistvo Đinđića, ali se može desiti da delo bude i prekvalifikovano.

Kada je preko medija saznao da bi mogao da se nađe na istoj optuženičkoj klupi sa grupom osumnjičenom za ubistvo srpskog premijera, Šešelj se glasno nasmejao. "Sa ubistvom Zorana Đinđića nemam nikakve veze, a kada istina bude izašla na videlo mnogi iz vlasti će se češati po glavi", rekao je u telefonskom razgovoru Vojislav Šešelj svom zameniku u SRS Tomislavu Nikoliću.

Optužnica je podignuta i protiv generala Ace Tomića, bivšeg načelnika Vojne bezbednosti i Borislava Mikelića, bivšeg premijera RSK. Mikelićev branilac Zdenko Tomanović izjavio da je bivši predsednik RSK bio pod istragom zbog sumnje da je pre godinu dana "pristupio zločinačkom udruženju - zemunskom klanu", ali da te optužbe nisu tačne.

Smene u MUP-u zbog ubistva premijera

MUP Srbije saopštio je juče da je zbog "utvrđenih propusta u obavljanju poslova obezbeđenja zgrade Vlade Srbije" u vreme atentata na premijera Zorana Đinđića smenio tadašnjeg rukovodioca Grupe za obezbeđenje zgrade Danila Koprivicu, kao i da je zbog "nepreduzimanja pravovremenih mera na donošenju i usaglašavanju podzakonskih propisa vezanih za nadležnosti Ministarstva u obavljanju poslova obezbeđenja" predložio Vladi da razreši dužnosti sekretara Ministarstva Slobodana Miletića.
Zbog "nepreduzimanja odgovarajućih mera prema pripadnicima zemunskog klana" i propusta u organizovanju obezbeđenja ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića smenjeni su načelnik Uprave za obezbeđenje MUP-a Ljubisav Sekulić, komandant Jedinice za obezbeđenje republičkih organa u vreme kada je ubijen Đinđić i načelnik OUP-a Zemun Milan Miljojković, saopštio je MUP Srbije.
U saopštenju se navodi da su ove mere usledile posle Izveštaja Komisije za ispitivanje sistema obezbeđenja premijera Zorana Đinđića. MUP podseća da je u okviru akcije "Sablja" uhapsio sve radnike MUP-a za koje je postojala sumnja da su učestvovali u pripremi i atentatu na premijera Đinđića, uključujući i one koji su obavljali poslove njegovog neposrednog obezbeđenja, kao i da je u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala početkom godine izvršilo kadrovske promene na čelu UBPOK-a.


D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

18:29h

Podignuta optužnica protiv 44 osobe za ubistvo Đinđića, posebna istraga protiv Šešelja

18:38h

Vlada usvojila izveštaj Komisije za ispitivanje obezbeđenja Đinđića

18:45h

Afera"Telekom": Zakazano saslušanje 12 svedoka

18:53h

Beograd: Policajac uhapšen zbog iznude

19:01h

Vranje: Utopio se mladić

19:10h

Pančevo: Ubio se student

21:28h

Beograd: Teško ranjen Dragan Ćubić

 


     


FastCounter by LinkExchange