[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog kašnjenja remonta bloka A3 u TE "Nikola Tesla" manjak od 400 kilovat-sati struje

Gubitak 12 miliona evra

Ukupni troškovi svih radova biće povećani za oko 100 miliona dolara

BEOGRAD - Zbog zakašnjenja remonta bloka A3 u Termoelektrani "Nikola Tesla" Elektroprivreda Srbije izgubila je više od 400 miliona kilovat-sati struje, odnosno oko 12 miliona evra. Remont bloka je trebalo da bude završen krajem avgusta, ali je produžen za skoro tri meseca. Slobodan Ružić, zamenik ministra rudarstva i energetike, nedavno je izjavio da je, pored suše, drugi razlog teške energetske situacije kašnjenje remonta ovog bloka.

Remont bloka A3, prema procenama stručnjaka, kasniće tri meseca, što će povećati troškove Evropske agencije za rekonstrukciju, koja je finansirala ceo posao, ali i EPS-a. Prema nekim procenama, ukupni troškovi zbog kašnjenja biće oko 100 miliona dolara, što zbog izgubljene proizvodnje, skupe obnove, nepotrebnog povećanja troškova realizacije projekta i neefikasnog rukovođenja. Evropska agencija će morati da izdvoji dodatna sredstva za završetak posla, ali će EPS imati gubitke zbog kašnjenja ponovnog priključenja na mrežu bloka A3 i kasnijeg starta proizvodnje struje.

EAR plaća dodatne troškove
U EAR kažu da će oni platiti povećanje troškova. Prema njihovim rečima, bilo je propusta, ali "to je stvar unutrašnjih odnosa EPS-a i EAR- a".
- U završetku remonta se kasni oko dva meseca. Blok je star i poslednji remont je uređen pre deset godina. Remont će produžiti život bloka za najmanje 12 godina. Ugovarači, EPS i EAR, ulažu sav svoj trud kako bi kašnjenje bilo što manje - kaže Džon Vajt iz EAR.

Pismo britanske ambasade
U pismu ambasade Britanije u Beogradu, upućenom Ljubomiru Geriću, generalnom direktoru EPS-a, navode se greške koje su napravili članovi njegovog poslovodstva tokom sklapanja poslova u Kolubari i koje sada čine oko pregovora u TENT-u. U pismu, povodom tendera za izbor izvođača remonta bloka A3 marta prošle godine, kaže se da je ponuda konzorcijuma "Inogi-Alstom" 45 miliona evra, što je za pet miliona manje od "Simens-Lurgija". "Nažalost, svesni smo neprikladnog pritiska koji se vrši na Komitet za procenu u korist mnogo skuplje ponude "Simens-Lurgija". Tačnije, mi smo saznali da Dana Vuković, direktor za poslove sa inostranstvom, inostranu trgovinu u EPS-u pokušava da izvrši neprimereni uticaj na članove Odbora za procenu u EPS-u, kao što je radila i za projekat A5 u Kolubari, koji kasni već mesecima i koji je premašio budžet. Mi Vas molimo da gospođi Vuković ne bude dozvoljeno da na štetu svih utiče na tender", piše u pismu.

Kako su na konferenciji za novinare, septembra 2002, najavili predstavnici EAR, Ministarstva rudarstva i energetike, Elektroprivrede Srbije i TE "Nikola Tesla", trebalo je da radovi počnu u oktobru te godine, a da budu završeni krajem maja ove godine. Međutim, već na početku se naišlo na mnogo problema.

EU je prošle godine, preko EAR, obezbedila 50 miliona evra kao donaciju EPS-u za remont ovog bloka. Inače, ovo je najvredniji ugovor Agencije sa domaćom elektroprivredom. Blok je star 30 godina i ima projektovanu snagu od 305 megavata, ali je zbog višegodišnjeg neulaganja u neophodno održavanje i kvara na turbini 2001, njegova snaga smanjena na 230 megavata. Posledica rada bloka u ovakvom stanju je bio dnevni gubitak od 1,5 milion kilovat-sati, što je vredno na godišnjem nivou 12 do 20 miliona evra.

Da podsetimo, prošle godine je remont bloka A5 u TE "Kolubara", zakasnio celu godinu. Kada je taj blok snage 100 megavata u novembru prošle godine konačno bio završen, koštao je više od 30 miliona evra, umesto predviđenih 13 miliona evra, a ni sada ne radi prema svim, ugovorima predviđenim, tehničkim parametrima.
Zbog svih manjkavosti kod remonta bloka u "Kolubari" sistem rada između EAR i EPS-a je promenjen, tako da je kod remonta bloka A3 u Obrenovcu ugovoren princip "ključ u ruke". Posao je dodeljen konzorcijumu Simens-Lurgi, čija je ponuda za pet miliona evra bila skuplja od konzorcijuma Inogi-Alstom.

Prema procenama stručnjaka, sa podacima iz aprila, poskupljenje projekta je za oko 25 odsto od inicijalne ponude. Troškovi će se, kažu, i dalje značajno povećavati, a projektom se rukovodi konfuzno i za šest i po meseci je promenjeno četiri menadžera.

EAR u svom dopisu konzorcijumu "Simens - Lurgi", aprila ove godine, izrazila je nezadovoljstvo zbog činjenice da je u periodu od šest meseci, kada je zaključen posao, promenjeno četiri menadžera projekta.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Zbog kašnjenja remonta bloka A3 u TE "Nikola Tesla" gubitak od 12 miliona evra

17:12h

Vraćeni na doradu srpski projekti iz "Helenik plana"

17:20h

Otkazana treća prodaja preduzeća "Dragan Marković"

17:28h

Prosečna julska plata u Srbiji 17.167 dinara

17:35h

EFT i EPS postigli dogovor: Rešeno pitanje dugova

17:43h

Zamrznuta poreska afera Janjušević i Kolesar?

17:51h

Poreznici ponovo u institutu G-17

17:59h

Sud odbio žalbu "Erdevika" AD protiv PTP "Orač" DOO

18:07h

Može li Zoran Janjušević ostati stečajni upravnik Brodogradilišta "Beograd"
   


     


FastCounter by LinkExchange