[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Milan Ivanović o zbrinjavanju ranjene dece i odnosu albanskih lekara prema njima

Neizvesna sudbina
Marka Bogićevića

Albanski lekari tendenciozno pisali pogrešne dijagnoze

BEOGRAD - Dragana Srbljak i Đorđe Ugrinović, koji su u napadu albanskih terorista ranjeni u Goraždevcu kod Peći, nisu uopšte dobro medicinski zbrinuti u pećkoj bolnici, gde su odvedeni.

Ovo ističe dr Milan Ivanović, zamenik direktora zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su deca ponovo pregledana, zbrinuta i još uvek se nalaze na lečenju.
- Uvidom u dokumentaciju i na osnovu priče Dragane Srbljak i Đorđa Ugrinovića, više je nego jasno da su loše medicinski tretirani po prijemu u pećku bolnicu, naglašava dr Ivanović. Istina, odlasku u ovu bolnicu protivili su se i njihovi roditelji i lekar iz Goraždevca, ali je Kfor pokupio decu i odveo tamo.

Čudno

Čudan je podatak da je Marka Bogićevića Kfor i Unmik u Prizren odveo uprkos otvorenom opiranju roditelja i lekara. Čudno je i to da im je odmah potom rečeno da Marko i nije u nemačkoj bolnici u Prizrenu, već da je prebačen u neku od beogradskih bolnica. Kada se ispostavilo da to nije tačno, priznali su da je u nemačkoj bolnici i da je dobro zbrinut. Da li je, ostaje nepoznanica, jer još niko nije uspeo da ga vidi, pa čak ni roditelji. Na kraju, postavlja se pitanje, da li naša država u ovom slučaju ima pravo da zna u kakvom je zdravstvenom stanju njen državljanin i da li su uslovi u kojima se leče valjani!

S obzirom na to da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u svom saopštenju za javnost podvuklo da je najodgovorniji u "povredi medicinske etike" i lošem zbrinjavanju dece albanski lekar dr Bujar R. Vrela, pitali smo dr Ivanovića da pojasni o kakvim propustima je reč:
- Pre svega, na otpusnim listama stoji tendenciozno napisana dijagnoza. Napisano je da se radi o frakturi, odnosno klasičnom prelomu, što uopšte nije tačno. S obzirom na to da je reč o prostrelnoj rani nanetoj vatrenim oružjem, trebalo je da stoji vulnus sklopetarijum. Po ovome se vidi da je lekar hteo da sakrije pravu dijagnozu.

- Osim toga, nastavlja naš sagovornik, na tako otvorenu povredu lekar je stavio gips, što je nedopustivo. Jer, deca ne samo što su imala prelom kostiju, već i povrede krvnih sudova i mekih tkiva, a u takvim situacijama, to svaki lekar zna, apsolutno je kontraindikovano stavljanje gipsa. Da ne pričam o tome da je gips stavljen, a rane nisu obrađene.

I u takvoj situaciji, kako su svedočila deca, lekar ih je pustio da idu kući, a da im nije dao nikakav stručni savet. Šta se dalje dešavalo po izlasku iz pećke bolnice priča dr Ivanović:
- Oboje dece smo morali da operišemo. Đorđa, kome je pogođena nadlaktica, operisali smo četiri sata zato što su mu stradale koštane strukture, veliki krvni sudovi i meka tkiva, jer se radilo o metku velikog kalibra. Tek nakon operacije, u kojoj smo ušili krvne sudove, Đorđu smo stavili imobilizaciju u vidu spoljnih fiksatora. I kod Dragane Srbljak je urađena hirurška intervencija, jer joj je povređena petna kost, a tek potom stavljena gipsana imobilizacija. Oni su i dalje kod nas na ortopedskom odeljenju, i ostaće tu sve dok ne završe kompletno lečenje.

Zahvalnost i stipendija

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju izražava veliku zahvalnost francuskim lekarima bolnice Kfora u Kosovskoj Mitrovici, koji su brzom i stručnom prvom intervencijom spasili život Bogdanu Bukumiriću (15), koga su albanski teroristi ranili u selu Goraždevac.
Takođe izražavaju zahvalnost i anesteziologu dr Mileni Cvetković iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je tokom transporta do Beograda, održavala dečaka u životu. Osim toga, Koordinacioni centar je doneo odluku o stipendiranju Bogdana Bukumirića u daljem školovanju.

Što se tiče Đorđa i Dragane, sada je sve izvesno. Zna se gde su, zna se šta im je urađeno, i kakav je program daljeg lečenja. Ali je zato sudbina trinaestogodišnjeg Marka Bogićevića - potpuno neizvesna. Sem da je, nakon ranjavanja istog dana, kao i druga deca u Goraždevcu, odveden u nemačku vojnu bolnicu u Prizren, pouzdanih informacija o njegovom zdravstvenom stanju nema. Dr Ivanović kaže da iz te bolnice nisu stigle nikakve zvanične informacije o kakvim povredama se radi, tako da sve ostaje u sferi pretpostavki. Čuju se priče o povredama kuka, trbuha, ali zvanične potvrde nema.

Za ovu bolnicu se zna da nije na nekom zavidnom stručnom nivou, jer svi iole ozbiljnije bolesni ili povređeni vojnici Kfora ne ostaju na lečenju, niti u njoj, niti u Bondstilu, već bivaju prebačeni u Nemačku ili u neku drugu zapadnoevropsku bolnicu, kaže dr Ivanović.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Dr Milan Ivanović o zbrinjavanju ranjene dece i odnosu albanskih lekara prema njima

16:28h

U Beogradu, prvi put u svetu, ugrađeni najnoviji prostatični i uretralni stentovi

16:35h

Prosvetne vlasti o početku nove školske godine

16:43h

"Narodna knjiga" štampala udžbenike za prvake

 


     


FastCounter by LinkExchange