[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UN uzdrmane terorističkim napadom u Bagdadu, ali ne odustaju od misije u Iraku

Anan: Ostajemo

Generalni sekretar demantovao da se planira masovna evakuacija osoblja u Jordan. Indirektna kritika na račun američke uprave

STOKHOLM, BAGDAD (Tanjug, Beta-Rojters/AP) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan izjavio je da će sedište UN u Bagdadu ostati otvoreno i da se osoblje neće povući iz Iraka uprkos prekjučerašnjem napadu u kome je poginulo 20, a ranjeno više od 100 ljudi.

U eksploziji kamiona ispred hotela "Kanal", gde je u sedištu UN radilo oko 300 ljudi, poginuo je i specijalni predstavnik UN u Iraku, Seržo Vijeira de Melo.

"Nastavićemo naš rad. Vraćam se u Njujork gde ćemo proceniti važeće bezbednosne mere i doneti odluku o tome šta dalje činiti", rekao je Anan na konferenciji za novinare u Stokholmu. Po njegovim rečima, UN "neće biti zaplašene" i svetska organizacija će istrajati i nastaviti rad.

Prethodno je i portparol UN u Bagdadu Salim Lone izjavio da "nije istina da UN evakuiše osoblje u Jordan". "Jedini koji idu u Jordan su oni koji se evakuišu iz medicinskih razloga i oni na koje je došao red prema šestonedeljnom sistemu rotacije koji važi u UN", rekao je on Rojtersu ispred razrušenog sedišta UN u Bagdadu.

Novi bilans 24 žrtve

U prekjučerašnjem napadu poginule su najmanje 24 osobe, saopštio je jedan neimenovani zvaničnik UN. "Jutros je bilo 21 telo u mrtvačnici a još tri su upravo pronađena pod ruševinama", rekao je on juče, dodajući da "ima još nestalih i da se oni nalaze pod ruševinama". Među naknadno evidentiranim žrtvama je i španski mornarički oficir, kapetan Manuel Martin Oar, koji je juče podlegao povredama.

Jedan neimenovani službenik UN ranije je nagovestio da će svi stranci koji su radili u kancelarijama UN u hotelu "Kanal" biti premešteni u glavni grad Jordana, Aman.

Prema Loneovim rečima, zvaničnici UN ranije su odbili sugestiju o "značajnijem američkom prisustvu" ispred ulaza u sedište te organizacije, a time i veće obezbeđenje. Jedino je bio sagrađen betonski zid ispred ulaza.

Jedan od portparola misije UN u Bagdadu, Veronik Tavo je rekla da su privremeno suspendovane sve operacije UN, kao i da se organizuje napuštanje Iraka za sve zaposlene koji to žele. Iračanima koji rade za UN rečeno je da ostanu u svojim kućama, dok je stranom osoblju naloženo da ne napušta privremeni smeštaj u više malih hotela širom Bagdada. Lone je objasnio da će Irak napustiti samo radnici čiji se angažman u trajanju od šest nedelja, po principu rotacije, završio.

Ipak, agencije prenose da su zaposleni u UN, inače uvek voljni da se suoče sa bolestima i ratovima u svetu, sada prvi put zatražili od UN da napuste Irak i izrazili nezadovoljstvo što su uopšte tamo i odlazili. Komitet za bezbednost zaposlenih pri UN pozvao je Anana da "suspenduje sve operacije u Iraku i povuče osoblje dok se ne preduzmu mere koje će poboljšati bezbednost", navodi se u saopštenju tog Komiteta.

Novi napadi

Jedna osoba zaposlena po ugovoru u američkoj firmi u Iraku je poginula, a dva američka vojnika su ranjena kada je vojni konvoj u kome su se nalazili pogođen granatama u centru Tikrita, 170 kilometara severno od Bagdada. Predstavnik snaga SAD u Iraku nije precizirao koje je nacionalnosti ubijeni civil. U međuvremenu su u jednom selu blizu Tikrita, rodnog grada Sadama Huseina, četiri američka vojnika ranjena od eksplozije bombe ručne izrade.

Osim toga, i portparol UN Fred Ekhart izjavio je da će UN morati ponovo da razmotre rizike s kojima se zaposleni suočavaju u Iraku. Kako je rekao, bezbednost UN je obaveza SAD, dodajući da su zaposleni UN "u potpunosti u njihovim (američkim) rukama".

Zaposlenisu zatražili da se sprovede istraga zašto nisu preduzete adekvatne bezbednosne mere kako bi se "sprečio takav jedan užasan napad" kao što je bio prekjučerašnji. Evropska komisija saopštila je da je opozvala tri od šest svojih funkcionera koji su se nalazili na zadatku u Bagdadu. Oni su prekinuli rad i "žele da otputuje što je moguće pre", izjavio je jedan portparol Evropske komisije, dodajući da tri druga funkcionera komisije koji rade za Evropsku kancelariju humanitarne pomoći (ECHO) "za sada ostaju".

Agencija AP primećuje da je Anan u Stokholmu na indirektan način uputio kritike na račun SAD, jer su potcenile probleme obnove Iraka posle vojne akcije u martu. "Nadali smo se da će koalicione snage dosad obezbediti sredinu kako bi mogli da nastavimo rad na ekonomskoj obnovi i izgradnji institucija u Iraku", rekao je Anan, ocenjujući da se, međutim, to nije dogodilo.

On je, takođe, ukazao da je obnova države posle rata izuzetno složen i težak proces koji se razlikuje od zemlje do zemlje, pri čemu je situaciju u Iraku istakao kao posebno tešku.


vesti po rubrikama

^svet

16:23h

UN uzdrmane terorističkim napadom u Bagdadu, ali ne odustaju od misije u Iraku

16:30h

Biografija Serža Vijeire de Mela

16:38h

Izrael u šoku posle još jednog terorističkog napada

16:46h

Oslobođeni taoci stigli u Nemačku

      


FastCounter by LinkExchange