[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proizvodnja u DD "Stragarit" iz Stragara stoji, struja isključena

Dugovi se gomilaju,
zarade ne isplaćuju

Bez valjane procene kapitala ne može se ući ni u postupak privatizacije

Pod uslovom da se obezbedi početni kapital od oko pet miliona dinara, proizvodnja u Društvenom preduzeću "Stragarit" iz Stragara mogla bi da se uspešno pokrene, a proizvodi plasiraju ne samo na domaćem već i na inostranom tržištu. Nažalost, nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa DD "Prizbest", sporost u radu pravosudnih organa, te najblaže rečeno, nezainteresovanost lokalne samouprave, doveli su ovo preduzeće u situaciju da se dugovi gomilaju, zarade ne isplaćuju, a radnici upute na kolektivni godišnji odmor.

Prema rečima direktora ovog preduzeća Milomira Minića, 1992. godine "Stragarit" je bio na lestvici najuspešnijih preduzeća. Od te 1992. godine, kada je u firmi pokrenut i postupak dokapitalizacije, ulaskom privatnog partnera ABC "Produkta" iz Beograda uglavnom su se smenjivali direktori kojima je preduzeće koristilo kao "odskočna daska" u karijeri. U to vreme, nastali su i imovinsko-pravni problemi sa "Prizbestom", kojima je u dobroj meri, svojim odlukama, doprinela i lokalna samouprava, i od kada privatni ulagač iz Beograda vodi sudski postupak kojim pokušava da zaštiti svoj deo imovine.

Nadanja

Direktor Minić smatra da "Stragarit" ima budućnost, pod uslovom da se "razreše imovinsko-pravni odnosi", te da "Stragarit" ima potencijalne kupce za svoje proizvode u Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. U pogonima ovog preduzeća nalaze se najmodernije mašine i oprema nabavljena iz Švajcarske i Nemačke. Celokupna priča o neophodnosti privatizacije, transparentnosti i nezavisnog sudstva, u slučaju "Stragarita" dovodi se u pitanje. Bez valjane procene kapitala ne može se ući ni u postupak privatizacije, smatra Minić i dodaje da su u ovom slučaju oštećeni svi, a ponajviše radnici i sama zajednica jer, dok se sporovi vode, proizvodnja stoji.

Svojevremeno, ABC "Produkt" je uložio 2,5 miliona maraka, u dinarskoj protivvrednosti, koja su, na volšeban način, "nestali s računa" i trenutno je odlukom suda na snazi zabrana raspolaganja imovinom u ovom preduzeću. Da mnogo što šta u poslovanju preduzeća iz Stragara nije bilo valjano, potvrđuje i odluka Višeg privrednog suda iz Beograda koji je u septembru 2001. godine poništio rešenje Direkcije za procenu vrednosti kapitala, po kojem je "naduvana vrednost društvenog kapitala", a minimiziran ulagački deo privatnog kapitala.

Trenutno, radnicima se duguje osam plata, kao i obaveze prema Penziono-invalidskom fondu za 19 meseci. Samo dug prema "Elektroprivredi" iznosi deset miliona dinara zbog čega je "Stragaritu" isključena struja, a pogoni zjape prazni. U pokušaju da se pokrenu sa mrtve tačke, u "Stragaritu" su organizovali izjašnjavanje radnika o njihovoj spremnosti da iz "Prizbesta" gde se vode kao zaposleni, pređu u "Stragarit" , i od njih dve stotine, 140. se izjasnilo za prelazak. Da bi se to i realizovalo, neophodno je da se razreši njihov status, izmire dugovanja, i na zakonit način prevedu u "Stragarit".

B. K.


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:31h

Proizvodnja u DD "Stragarit" iz Stragara stoji, struja isključena

15:37h

U Kniću održan miting Radničko-seljačkog pokreta Otpor

      


FastCounter by LinkExchange