[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Turska kompanija "Efes" kupila Pančevačku pivaru

Uložiće 16,5 miliona dolara

BEOGRAD- Turska kompanija "Efes brueriz internešnl " u ponedeljak je postala većinski vlasnik Pančevačke pivare, preuzevši većinski paket od 62,85 odsto kapitala. Strateški partner iz Turske uložiće 6,5 miliona evra u dokapitalizaciju pivare, a planira da uloži još deset miliona dolara do 2005. godine.

Ovo je najstarija pivara u Srbiji, datira od 1722. godine i pokriva oko tri odsto srpskog tržišta, a poznata je po proizvodnji tri vrste piva, "vajfert", "karsten" i "standard". Željko Petković, zadužen za odnose sa javnošću u Pančevačkoj pivari, kaže da su pregovori sa turskom kompanijom trajali oko godinu dana.

- Ovo je prva dokapitalizacija i direktna strana investicija u jednu pivaru u Srbiji. Obilazili su nas predstavnici i ostalih pivarskih kompanija, kao što su SAB, "Karlsberg", "Hajneken" i "Intebru", ali je "Efes" jedini dao konkretnu ponudu, kaže Petković, dodajući da od novog vlasnika očekuju da poveća proizvodnju, uloži u tehničku infrastrukturu i razvije robne marke. On je potvrdio da će sa "Efesom" razgovarati i o višku radnika, ne želeći da precizira koliko će njih, od sadašnjih 350 zaposlenih, biti zbrinuto socijalnim programom.

"Efes" ima pet fabrika u Turskoj, a nedavno je kupio i rusku pivaru "Amstar", uz pomoć zajma od 25 miliona dolara od Evropske banke za obnovu i razvoj. Ova kompanija ima fabrike piva i u Kazahstanu, Ukrajini, Moldaviji, kao i u Rumuniji. Za investiranje u Srbiju "Efes" se odlučio na osnovu podataka da je prošle godine kod nas prodato više od 470 miliona litara piva, kao i da je potrošnja po stanovniku 58 litara godišnje.

Od svih multinacionalnih pivarskih kompanija do sada je u Srbiji bio prisutan jedino "Interbru", koji je na berzi kupio oko deset odsto kapitala Apatinske pivare, iz portfelja Akcijskog fonda. Najveći broj pivara u Srbiji je privatizovan po starom zakonu, a jedna od njih je i Apatinska pivara, koja je pre nekoliko meseci takođe nagovestila dolazak stranog strateškog partnera.

Nedavno je na aukciji Valjevska pivara prodata "Atlas banci", a država će ponuditi na prodaju i većinski paket BIP-a, nakon što je izvršena konverzija dugova fabrike prema državi u njen ulog.

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Turska kompanija "Efes" kupila Pančevačku pivaru

17:18h

Stabljike kukuruza se suše, berba počinje za 15 dana

17:27h

Afera povodom tendera za novi sistem naplate putarine?

17:35h

Novi vlasnik "Beopetrola" biće poznat 25. avgusta

17:44h

EI NIŠ proizveo fiskalni modul

17:50h

Kasne otpremnine u "Prvom maju"

17:57h

U EPS-u tvrde da je pri kraju tender za uvoz struje

18:03h

U EPS-u ne objašnjavaju kako će platiti ili vratiti struju

18:09h

"Užar" uspešno privatizovan

18:18h

Šta čeka "Karneks" nakon dolaska ruskog biznismena

18:30h

Stiže jeftinije meso iz robnih rezervi

 


     


FastCounter by LinkExchange