[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Milan Parlić o brucelozi kao zaraznoj bolesti

Češće napada muškarce

Nekuvano mleko obolelih koza i ovaca otvara put zarazi

BEOGRAD - Iako u Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu leži samo jedna osoba obolela od bruceloze, Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" smatrao je uputnim da što više pojedinosti predstavi javnosti o navedenoj bolesti. Iz jednostavnog razloga što je reč o zaraznoj bolesti koja se na čoveka prenosi sa obolele životinje, ali na sreću, ne i sa bolesne na zdravu osobu.

Podsećajući da se radi o najrasprostranjenijoj zoonozi, dr Milan Parlić, epidemiolog "Batutovog" Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, kaže:

- Bruceloza je akutno ili hronično infektivno oboljenje čoveka i životinja, izazvano bakterijom iz roda brucella. Od životinja, navedenom bakterijom najčešće mogu da se zaraze goveda, ovce, koze, svinje, a u čoveka može da dospe nakon direktnog kontakta sa krvlju zaražene životinje, njenom placentom (posteljica), plodom ili uterinim sekretima. Ali, i konzumiranjem infektivnih životinjskih produkata, naročito mleka i mlečnih proizvoda.

Kako zaražena osoba može da prepozna simptome ili posumnja da je u pitanju bolest?
- Bruceloza ima akutni ili podmukao, odnosno pritajen početak, sa temperaturama različitog trajanja, obilnim znojenjem, i to posebno noću. Osim toga, osoba počinje da se zamara, gubi apetit i telesnu težinu, ima glavobolju, oseća bolove u zglobovima, a generalno ima osećaj slabosti, sa mogućom pojavom lokalnih infekcija u pojedinim organima. Bolest je ponekad teško dijagnostikovati i zbog različite dužine inkubacije, koja obično traje od pet do 60 dana, najčešće mesec do dva, a ponekad i po nekoliko meseci.

Što se tiče širenja bolesti među životinjama, dr Parlić kaže da se ona može "uneti" na više načina - kupovinom zaraženih životinja i njihovog mešanja sa zdravim, nekontrolisanim prirodnim parenjem, zajedničkom ispašom zdravih i bolesnih, ali i na indirektne načine, od kojih su najčešći putem hrane i vode. Osim toga, zarazu mogu da unesu i druge životinjske vrste, poput pasa i mačaka, ali i divlji glodari, kao što su zečevi, pacovi… Obolele životinje bakteriju izlučuju sekretima i izlučevinama, pri čemu ih najviše ima u plodovoj vodi i pobačenim fetusima.

Kad je reč o ljudima, posebno važnu ulogu u zarazi ima mleko, i to ukoliko ga čovek upotrebljava nekuvano, a potiče od zaražene životinje, ili ako koristi mlečne proizvode, opet napravljene od nekuvanog mleka. Stočari, primera radi, mogu da se zaraze i preko povređene kože, ukoliko dolaze u kontakt sa zaraženom životinjom, ali i oni koji muzu životinje, radnici u mlekarama, mesari, kada kolju zaražene životinje, kao i veterinari. Ljudi mogu da se zaraze i ako jedu meso ovih životinja, ili udišu prašinu u torovima i stajama gde one žive.

U našoj zemlji bruceloza je primarno oboljenje, pre svega ovaca i koza, i to na području Kosova i Metohije, kao i u južnim delovima centralne Srbije. A kada je reč o populaciji, više obolevaju muškarci, i to stariji od 30 godina.

Z.O.


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Prosvetne vlasti obećavaju: Škola neće biti teška i dosadna

16:28h

Posle havarije na pumpi u Kragujevcu pretočen ostatak gasa

16:39h

Dr Milan Parlić o brucelozi kao zaraznoj bolesti

16:46h

Verica Barać: Vlada ne želi da se bori

 


     


FastCounter by LinkExchange