[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle havarije na pumpi u Kragujevcu

Ostatak gasa pretočen

Slede analize i utvrđivanje eventualne odgovornosti

KRAGUJEVAC - Stručne ekipe NIS "Jugopetrola" i Vatrogasna jedinica MUP-a Kragujevac završile su pretakanje preostalog gasa iz rezervoara na benzinskoj pumpi u naselju Aerodrom u Kragujevcu.

Kako je "Glas" već pisao, 15. avgusta, nešto posle 3 časa iza ponoći, došlo je do nekontrolisanog curenja naftnog tečnog gasa iz rezervoara u kojem je u trenutku havarije bilo oko 20 tona ove supstance. Prema prvim zvaničnim informacijama, kvar je nastao na dovodu od glavnog ventila do rezervoara. Curenje gasa iz instalacija nastavljeno je i u vreme pretakanja u cisternu.

Zbog potencijalne opasnosti od neželjenih posledica, u vreme saniranja havarije, saobraćaj je bio zatvoren u Vojvođanskoj, Atinskoj i Avalskoj ulici, a neugodan miris plina osećao se i u okolnim naseljima u krugu od jednog kilometra.

Prema prvim procenama, kvar na instalacijama nastao je najverovatnije zbog sleganja terena i isključuje se mogućnost da je uzrok havarije diverzija. Precizniju ocenu trebalo bi da daju i rezultati unutrašnje i kontrole nadležnih inspekcijskih organa.

- Tek treba da se "odmota klupko" i utvrdi zbog čega je Vatrogasni bataljon o akcidentu obavešten posle sedam časova, izjavio je za "Glas" kapetan Nenad Milošević, komandant jedinice u Kragujevcu.

Od trenutka kada su alarmni sistemi signalizirali da nešto nije u redu, do obaveštavanja vatrogasaca, proteklo je više od tri i po sata. Curenje gasa iz instalacija trajalo je i u toku samog pretakanja gasa u cisternu, koja je stigla nešto pre 14 časova iz Beograda, a u vazduh je "otišao" i ostatak, koji iz tehničkih razloga nije mogao da bude pretočen u cisternu.

Samo pretakanje goriva u cisternu počelo je u 15,25 a, takođe iz "tehničkih razloga", i sa povremenim prekidima zbog visokih temperatura, trajalo je punih šest sati. Koliko je glasa isteklo iz rezervoara od trenutka havarije utvrdiće kontrole koje će uslediti narednih dana. Pretpostavlja se ipak da je od dvadesetak tona u vazduh otišlo više od polovine.

U toku akcije saniranja posledica havarije putem lokalnih medija redovno su se oglašavali Štab civilne zaštite i, naravno, predstavnici Vatrogasnog bataljona. Novinari su zabeležili da je republički inspektor za ekologiju, čije je sedište u Šumadijskom okrugu, o akcidentu obavešten sa "malim zakašnjenjem" od pet sati.

B.K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Prosvetne vlasti obećavaju: Škola neće biti teška i dosadna

16:28h

Posle havarije na pumpi u Kragujevcu pretočen ostatak gasa

16:39h

Dr Milan Parlić o brucelozi kao zaraznoj bolesti

16:46h

Verica Barać: Vlada ne želi da se bori

 


     


FastCounter by LinkExchange