[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prosvetne vlasti obećavaju đacima prvacima

Škola neće biti teška i dosadna

Obavezan strani jezik, a klasično ocenjivanje tek u trećem razredu

BEOGRAD - Početak školske godine uvek je najuzbudljiviji za đake prvake. Kako se primiče 1. septembar, većina mališana jedva čeka da već jednom počne ta škola. Tradicionalana radoznalost i želja da se što pre stupi u svet "odraslih" nisu izostali ni ovoga puta. Neki roditelji pričaju da su morali da odu do škole, da uvere svog novopečenog đaka da časovi još nisu počeli!

Sa ovogodišnjom generacijom prvaka i zvanično startuje najavljivana reforma osnovnog obrazovanja. Prosvetne vlasti obećavaju da škola neće biti teška i dosadna, da će se lakše, brže i povezanije učiti, a ocene u klasičnom smislu počeće da se beleže u dnevniku tek u trećem razredu.

U rasporedu časova prvaka naći će se tri grupe predmeta. U osnovne spadaju srpski, strani jezik i matematika (plus maternji za nacionalne manjine - njihove programe već su utvrdili nacionalni saveti manjinskih zajednica). U obavezne predmete spada Svet oko nas, Umetnosti i Fizičko i zdravstveno vaspitanje. U poslednju grupu spadaju izborni predmeti.

Izborni predmeti

Na spisku izbornih predmeta koje nudi Ministarstvo prosvete jesu građansko vaspitanje, verska nastava, životne veštine, od igračke do računara, obrazovanje za životnu sredinu, matematička radionica, ruka u testu - otkrivanje sveta, narodna tradicija, vežbanjem do zdravlja, srpski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački...

Osnovni predmeti će se od jeseni predavati na nov način, a novina je i što će se strani jezik sada učiti od prvog, a ne od trećeg razreda.
- Do sada su samo neke eksperimentalne škole imale strani jezik već od prvog razreda, a sada će taj predmet imati svi prvaci. Ali, to ne znači da će se jedan isti jezik učiti do kraja školovanja, već da će se prvi obavezni strani jezik učiti od prvog, a sledeći obavezni jezik od četvrtog razreda. Novina je i da će prvaci strani jezik učiti bez pisanja i čitanja i da će nastava da se zasniva na komunikatikativnom pristupu, uz prateće udžbenike, radne sveske i didaktički materijal.

Ocenjivanje će, kao i za ostale predmete, biti samo opisno. Već su pripremljena i odobrena dva udžbenika u vidu slikovnica, ali u školama će, uz odobrenje Ministarstva prosvete i sporta, moći da se koriste i strani udžbenici,a učenici mogu da se opredele koji udžbenik žele da koriste - objašnjava Anka Ivković, savetnik ministra prosvete i nadzornik za obezbeđenje kvaliteta u resornom Ministarstvu.

U školama se, međutim, već pojavio problem zbog engleskog, interesovanje za taj jezik je najveće, a predavača u školama nema dovoljno. To bi trebalo da se reši zapošljavanjem onih koji su završili jedan od nastavničkih fakulteta, a pri tome engleski znaju dobro. To znanje, međutim, mora da se verifikuje u skladu sa dokumentom Saveta Evrope, zajedničkim evropskim okvirom za žive jezike.

Promene

I u školskim programima ostalih razreda osnovne i srednje škole ima izmena. Izmenjeni su programi istorije, geografije i biologije za peti i šesti razred, a prerađen je i u javnosti osporavani udžbenik istorije za četvrti razred gimnazije. Izlazi iz štampe i potpuno novi udžbenik istorije za sedmi osnovne i prvi razred gimnazije...

Predmet koji se sada zove Svet oko nas nastao je iz Prirode i društva i, za razliku od starog načina rada, sada se đacima nudi veliki broj eksperimenata, sa željom da oni sami dođu do zaključaka.

Predmet za prvake pod nazivom Umetnosti, koji je nastao spajanjem muzičkog i likovnog, prvaci će učiti kroz vizuelnu umetnost, muziku, dramu i pokret. Idejni tvorci promena želeli su da kroz ovaj i sve ostale predmete razvijaju osnovna znanja, stvaralačke, izvođačke sposobnosti i kritičko mišljenje.

Sa spiska izbornih predmeta koje nudi Ministarstvo prosvete svaka škola bira četiri do pet predmeta, a tu listu pravi na osnovu interesovanja roditelja i đaka i potreba lokalne zajednice. Na toj listi moraju obavezno da se nađu građansko vaspitanje i veronauka, pa će đaci, odnosno roditelji, prvo morati da biraju između ta dva predmeta, a potom od preostalih predmeta još jedan.

Anketa roditelja mora da se završi do 15. septembra i tek nakon toga se u školi formira spisak izbornih predmeta. Nastava ovog gradiva počinje 1. oktobra. Do 15. novembra roditelji bi trebalo da se opredele i za aktivnosti koje škola nudi, a taj deo nastave će početi 1. novembra.

O.Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Prosvetne vlasti obećavaju: Škola neće biti teška i dosadna

16:28h

Posle havarije na pumpi u Kragujevcu pretočen ostatak gasa

16:39h

Dr Milan Parlić o brucelozi kao zaraznoj bolesti

16:46h

Verica Barać: Vlada ne želi da se bori

 


     


FastCounter by LinkExchange