[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U dva samoubilačka napada u Izraelu poginule četiri osobe

Primirje odletelo u vazduh

Život izgubila dva Izraelca i oba palestinska bombaša. Odgovornost preuzeli Hamas i milicija Tanzim. Šaron stopirao oslobađanje palestinskih zatvorenika

TEL AVIV (Tanjug) - Dva Izraelca i dvojica palestinskih bombaša samoubica poginuli su juče u dve odvojene eksplozije u centralnom Izraelu i na Zapadnoj obali, prvim većim napadima otkako su palestinske ekstremističke organizacije krajem juna proglasile tromesečni prekid vatre.

Jedan mladi Izraelac i palestinski samoubica bombaš su ubijeni, a najmanje desetoro ljudi je povređeno u prvoj eksploziji, nešto posle devet sati, po lokalnom vremenu, ispred samousluge u tržnom centru u Roš Haajinu, istočno od Tel Aviva, u blizini Zapadne obale.

Nepun sat posle toga, u još jednoj eksploziji, ispred obližnjeg jevrejskog naselja Arijel, na Zapadnoj obali, dve osobe su poginule, a još dve teško povređene. Policija je saopštila da je Palestinac koji je nosio bombu odleteo u vazduh na autobuskoj stanici. U eksploziji je poginuo 16-godišnji izraelski dečak.

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas juče je u saopštenju, objavljenom na svom veb sajtu, preuzela odgovornost za napad ispred Arijela. Istovremeno, izraelske snage bezbednosti su objavile da je za prvi napad, u Roš Haajinu, odgovorna milicija Tanzim, povezana sa Fatahom, organizacijom palestinskog lidera Jasera Arafata.

Portparol Hamasa Ismail Hanije je prethodno za eksplozije okrivio Izrael, zato što, kako je rekao, odbija da poštuje prekid vatre koji su jednostrano proglasili palestinski ekstremisti. Palestinske ekstremističke organizacije, a posebno Hamas, nedavno su zapretile da se više neće pridržavati prekida vatre posle ubistva dvojice palestinskih aktivista u izraelskoj vojnoj operaciji u Nablusu prošlog petka.

Posle ovih napada, policija je povećala pripravnost širom Izraela, a premijer Arijel Šaron je naredio da se zaustavi za juče planirano oslobađanje oko 80 palestinskih zatvorenika. Šaronova naredba je omela puštanje zatvorenika koje je već počelo i autobusi sa zatvorenicima su vraćeni u zatvore. Većina zatvorenika čije oslobađanje je juče očekivano uhapšena je zbog nedozvoljenog boravka u Izraelu. Minule sedmice iz izraelskih zatvora je oslobođeno 334 palestinskih zatvorenika.

Šaron je i pre jučerašnjih napada povećao svoje zahteve prema palestinskoj upravi i najavio da Izrael neće olakšati ograničenja prema Palestincima dok se ne budu borili protiv terorizma.


vesti po rubrikama

^svet

16:41h

U dva samoubilačka napada u Izraelu poginule četiri osobe

16:50h

Drugi dan svedočenja u istrazi o slučaju dr Kelija

16:59h

Rast optimizma u Liberiji nakon Tejlorovog odlaska

17:08h

Očekivani zaključak Pentagona o pogibiji ukrajinskog kamermana u u Iraku

17:16h

Tri godine od katastrofe ruske podmornice "Kursk"

      


FastCounter by LinkExchange