[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. 8. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle tri meseca završena istraga o atentatu na premijera

Za ubistvo Đinđića optužnice za 15 dana

Postupak protiv 45 osoba. Pritvor određen za 27, a poternice raspisane za 17 osoba koja su u bekstvu. Istragom obuhvaćeno još 14 ubistava i tri otmice

BEOGRAD (Tanjug) - Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić izjavio je Tanjugu da je juče završio istragu povodom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih teških krivičnih dela i spise dostavio Specijalnom tužilaštvu, koje ima zakonski rok od 15 dana za podizanje optužnice.

- Prema težini krivičnih dela, njihovom broju i broju okrivljenih, ovo je najobimnija istraga iz oblasti organizovanog kriminala, a završena je za tri meseca - istakao je Mirčić, precizirajući da je, pored ubistva Đinđića, predmet istrage bilo još 14 ubistava i tri otmice.

Prema oceni istražnog sudije, prikupljeni dokazi pružaju dovoljno osnova Specijalnom tužilaštvu za podizanje optužnice, pa su mu spisi predmeta dostavljeni.

Postupak protiv 45 osoba je pokrenut 5. maja, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, a istraga je započeta saslušanjem okrivljenih 12. maja. Pritvor je određen protiv 27 osoba, a poternica je raspisana za 17 koja su u bekstvu. U toku istrage jedno lice je izručeno iz Holandije, a jedno je uhapšeno u našoj zemlji. Kako navodi Mirčić, o obimu istrage govore i osnovni podaci: zapisnici o saslušanju okrivljenih sadržani su na oko 300 stranica, saslušano je blizu 50 svedoka i oštećenih, obavljeno je 14 sudsko-medicinskih i balističkih veštačenja, 11 neuropsihijatrijskih veštačenja.

Pribavljena je i druga dokumentacija u vidu izveštaja kriminalističke tehnike, zapisnika o uviđaju, fotografija i druge dokumentacije.
Kriminalističko veštačenje u vezi Đinđićevog ubistva obavio je Kriminalistički institut iz Visbadena, a posle saslušanja svih svedoka i drugih prikupljenih dokaza, upotpunjeno je nalazima i mišljenjima naših stručnjaka sudsko - medicinske i balističke struke.

- Time su prikupljeni dokazi i podaci o mestu sa koga je pucano u premijera, iz kojeg oružja, sa kojeg rastojanja, gde je i u kojem položaju bio premijer u trenutku kada je pogođen...", naglasio je Mirčić.

On je naveo i da su, u odnosu na druga krivična dela koja su bila predmet istrage u ovom slučaju, veštačenje obavili naši stručnjaci.

Spisak optuženih

Ministar Dušan Mihajlović je 29. aprila saopštio imena osoba protiv kojih je podneta prijava zbog osnovane sumnje da su 12. marta "izvršili krivično delo ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića - predstavnika najvišeg državnog organa, u vezi krivičnog dela terorizam, i za krivično delo udruživanje radi neprijateljske delatnosti".
Na listi osumnjičenih protiv kojih je podneta prijava prvi je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora Državne bezbednosti Milorad Luković Legija, koji je još u bekstvu. MUP je, pored Legije, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo ubistva (Đinđića), podneo krivične prijave protiv Zvezdana Jovanovića (pomoćnika komandanta JSO), Miloša i Aleksandra Simovića, Ninoslava i Slađana Konstatinovića, Vladimira Milisavljevića Budale, Dejana Milenkovća Bagzija i Sretka Kalinića.
Milosavljević, Milenković, Kalinić, braća Simović i braća Konstatinović još su u bekstvu. Krivične prijave podnete su i protiv Milana Jurišića Jure (takođe u bekstvu), Dušana Krsmanovića, Saše Pejakovića Pela i Željka Tojage Žmigija (pripadnici JSO), Branislava Bezarevića i Tonija Gavrića (radnici BIA), Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi, Zorana Vukojevića Vuka, Predraga Maletića. Za krivično delo ubistva terećeni su i Zoran Pović Pova, Ljubiša Buha Čume, Nikola Bajić, Saša Petrović, Milan Glišović Milanče, Đorđe Slavković Đole, Milan Jurišić Juriško, Darko Milićević, Dejan Ranđelović Krnjo, Dragan Miladinović Gagec, Slobodan Kovačić Kova, Bojan Dolić zvani Boki Kiseli, Darko Milić Čioda i Aleksandar Zdravković Aca. Policija je prijavu podnela i protiv Milana Drče, Srećka Trajkovića, Milana Jovanovića, Selmana Hamidovića Seka, Milomira Kaličanina Kala i Dragana Vujičića Bege.


vesti po rubrikama

^hronika

16:41h

Posle tri meseca završena istraga o atentatu na premijera

16:58h

Beograd: Lažni trgovac varao građane

17:09h

Kragujevac: Povređeni majka i dete

 


     


FastCounter by LinkExchange