[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Vladan Batić, ministar pravde Republike Srbije

Vlada usvojila Deklaraciju o Kosovu

Zaključeno da Albaniji treba uputiti protestnu notu

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Deklaraciju o Kosovu i Metohiji na današnjoj sednici - izjavio je na konferenciji za novinare dr Vladan Batić, ministar pravde u Vladi Srbije.

Batić je istakao da je Vlada donela i zaključak koji će uputiti Savetu ministara Srbije i Crne Gore, u kojem se navodi da bi Albaniji trebalo uputiti protestnu notu povodom izjave njenog ministra Pandeli Majka da neće učestvovati na regionalnoj konferenciji o bezbednosti i sedeti za istim stolom sa ministrom odbrane SCG.

- I lideri kosovskih Albanaca takođe su javno izneli stav identičan Majkovom da ne žele sesti sa predstavnicima Srbije za isti sto i razgovarati o Kosovu i Metohiji, zbog toga što se u Beogradu izrađuje nacrt ustava koji Kosovo označava kao deo Srbije. To su koordinirane i sinhronizovane izjave najviših predstavnika Albanaca sa Kosova i zvaničnika Albanije. Doduše, predsednik Fatos Nano se donekle ogradio od ovih izjava, kao i predstavnici opozicije u Albaniji. Moram da kažem da će Kosovo i Metohija imati u Srbiji isti status kao i Vojvodina. Naravno, mi smo pri izradi teksta, pa i u Deklaraciji o Kosovu, imali u vidu Rezoluciju 1244 o Kosovu - rekao je ministar.

Niko nije zaštićen

Odgovarajući na pitanje novinara zašto se ne pokreće istraga protiv Mlađana Dinkića, ukoliko vladini činovnici Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević zaista nisu prekršili zakon, ministar Vladan Batić je odgovorio:
- To je stvar nadležnih organa suda i tužilaštva. Niko neće biti zaštićen i, ukoliko se pokaže da je neko skrivio, neće biti izuzetaka, bilo da je u pitanju Dinkić, Kolesar, Batić ili bilo ko drugi - rekao je Batić.

On je napomenuo da bi Federacija BiH trebalo da odustane od tužbe za ratnu štetu protiv naše zemlje, ističući da su ratni zločini činjeni sa obe strane, o čemu postoji obimna dokumentacija koju je prikupio Komitet za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti.

- Stvari nisu crno-bele i nisu samo Srbi činili zločine i krivi za sve što se dešavalo. O tome svedoče naši podaci o 560 logora za Srbe koji su postojali u BiH, o zločinima izvršenim u Srebrenici prema licima srpske nacionalnosti, tačnije o ubistvima 453 Srbina na ovom području. Imamo podatke i o tome ko su bile ubice, kada i kako su počinjeni zločini i tačne lokacije pomenutih logora. A tu su i iskazi 432 svedoka.

Tu su i dokazi o zločinima mudžahedina, odsecanju glava ljudima u funkciji genocida. To su sve eksplicitni podaci koji su u funkciji odbrane naše zemlje pred Međunardnim sudom pravde. Mnogi od ovih dokaza već su prezentirani i Tribunalu u Hagu, a sigurno je da će još neki od njih biti dostavljeni. Mi tražimo da budu optuženi i svi oni koji su činili zločine prema Srbima i da se utvrdi individualna krivična odgovornost počinitelja zlodela.

Još u martu 2001. godine završena je navodno pokrenuta istraga protiv Alije Izetbegovića. Ni prilikom poslednjeg susreta sa Karlom del Ponte ove godine, ona međutim nije imala ništa da kaže o tome da li je protiv njega podignuta optužnica - naglasio je Batić.

Na kraju konferencije ministar je napomenuo da se došlo do političkog konsenzusa prilikom usvajanja Deklaracije o Kosovu i Metohiji i da bi minimum saglasnosti trebalo da postoji i oko drugih najbitnijih pitanja i izbegavati strančarenje prilikom njihovog rešavanja.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Vladan Batić: Vlada usvojila Deklaraciju o Kosovu

16:30h

Institut u Sremskoj Kamenici sumirao: Rezultati dobri, sredstva nedovoljna

16:38h

Dve cisterne sa otrovom pretočene

16:44h

SLD traži istragu povodom oduzimanja pečata

16:52h

Uspeh mladih matematičara iz Beograda i Subotice u Rusiji

17:00h

Posle nasilja policije i italijanske ambasade nad ABC Produktom (5)

17:10h

Komercijalna banka: Isplata hrvatskih penzija

17:18h

Otpor o prilikama u Bačkoj Palanci

17:26h

Knjige za prvake do početka škole

23:04h

Živković: Krivac se mora znati do petka

 


     


FastCounter by LinkExchange