[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Majstor u sedlu Marjan Kurtić Kordero

Još samo "tripla kruna"

U poslednje tri sezone, dvadesettrogodišnji džokej Marjan Kurtić osvojio je skoro sve što se kod nas može osvojiti u galopskom sportu. Veliki uspesi su počeli 2001. godine, kada je jahao za štalu "Dragičević", a sa štalom "Potkovica" 2002. i 2003. godine došao je do zvezda.

Između prve velike pobede sa Fortunom D u "Laguni", do poslednjeg trijumfa sa Pikolo Partijem u "Mercedes Benc Trofeju", popularni Kordero nanizao je pehare iz "Memorijala kralja Aleksandra", "Trajl Stejksa", "Sent Ledžera", "Trke Grada Beograda" "Internacionalne", "Lagune". A pre mesec dana sa Svošbaklerom došao je i do svog prvog "Derbija". Odlikuje ga, pre svega, racionalnost u trci - ne pamti se da je na nekog konja digao bič bez potrebe ili da ga je preterano koristio.

Za naše čitaoce Marjan Kurtić otkriva neke detalje iz svoje karijere.

Kako je sve počelo?
- Kada sam imao 14 godina sa bratom sam prvi put došao na hipodrom, negde na polovini sezone, posle "Derbija". U trkama sam počeo da jašem već sledeće godine.

Prva pobeda?
- Sa Enigmom Variejšn u jesen 1995. godine. Pre toga sam jahao u svega desetak trka.

Kako je došlo do prelaska u štalu "Potkovica"?
- Napustio sam štalu "Dragičević" kada su angažovali Sašu Glogovca. Do tada sam ja bio prvi džokej i znao sam da bi ta uloga pripala njemu, pa sam rešio da pronađem drugu štalu u kojoj bih imao više šansi za uspeh.

Obećani Havaji

Vlasnik štale "Potkovica" Aleksandar Pavlović obećao je Kurtiću da će ga, ukoliko osvoji "Derbi", poslati na letovanje na Havaje.
- To sam obećao i to ću ispuniti. Prvo ćemo u decembru ići u Njumarket da gledamo i biramo konje za štalu, a u januaru Kordero ide na Havaje, potvrđuje Aca Pavlović.

Najdraža trka?
- Pobeda u "Sent Ledžeru" prošle godine sa Pikolo Partijem. Ta trka mi je draža i od "Derbija", najviše zbog distance, jer volim trke na dužim distancama.

Najdraži konj?
- Najviše sam voleo Fortunu D. Sa njom sam pobedio u "Laguni", Omicama" i "Trci grada Beograda" i bio drugi u "Derbiju" iza Džoker Džeka. Od konja u štali "Potkovica" ljubimac mi je Đulijano, koji je kod nas još od kada je bio ždrebe. I, naravno, Pikolo Parti.

Ko je bolji - Pikolo ili Svošbakler?
- Mislim da je do 1.800 metara Pikolo realno bolji. Na dužim distancama ne znam - videćemo već u "Memorijalu".

Padovi u trci?
- Kao učenik jahao sam mnoge konje koji nisu ni bili za trke, pa je bilo par padova sa Žitom i Kuki Danserom, Poslednji put sam pao sa Mr Penija, kada mu se otkopčalo sedlo.

Broj pobeda u karijeri?
- Džokej sam postao 2000. godine (trideset pobeda), a sada imam oko stotinak pobeda.

Kolege džokeji?
- Najviše cenim Željka Ilića, sa njim se i najviše družim. Poštujem i šampiona Sašu Glogovca, kao i Đorđa Perovića.

Strani idoli?
- Nemam.

Odakle nadimak Kordero?
- Moj prvi trener bio je Leonid Žigić. Jednog dana smo otišli kod njega da gledamo neke strane trke i on mi je rekao da ličim na portorikanskog šampiona Anhela Kordera. I tako ostade Kordero.

Proceni svoje vrline i mane?
- Dobar sam za trke na dužim distancama. Imam strpljenje i u toku trke ne žurim da napadnem, već čekam prvi trenutak. Na dužim stazama imam vremena da namestim konja. Možda nisam dovoljno eksplozivan za kratke trke.

Priča se da napuštaš ovaj sport?
- Najverovatnije ću na kraju sezone završiti džokejsku karijeru. Sve mi je teže da održavam težinu, a i razdvojenost od porodice, koja živi u Prijedoru u Bosni, mi teško pada. Samo još želim da pobedim u "Sent Ledžeru" i da sa Svošbaklerom osvojim "triplu krunu".

R. Grujić


vesti po rubrikama

^hipodrom

16:00h

Skromna "beogradska milja"

16:09h

Majstor u sedlu Marjan Kurtić Kordero

16:17h

"Potkovica" prodaje konje
   


     


FastCounter by LinkExchange