[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uhapšeni italijanski biznismen optužio predsednika Evropske komisije

Prodi uzeo mito za otkup Telekoma

STRAZBUR - Uhapšeni italijanski biznismen, sumnjive reputacije, izvesni Igor Marini kojeg je Švajcarska upravo izručila Italiji, ponovio je svoje optužbe protiv Romana Prodija, predsednika Evropske komisije i još dvojice lidera italijanske levice, navodeći da su primili mito kada je Telekom Italija u februaru 1997. otkupio deo Telekoma Srbija.

Marini je juče pred istražnom komisijom italijanskog parlamenta naveo i detalje: navodno Prodiju je uplaćeno 100 miliona dolara u jednoj banci u Austriji, zemlji koja ima zakon o apsolutnoj zaštiti bankarske tajne, koji štiti vlasnika računa daleko više nego bilo koja švajcarska banka, obavezna da oda tajnu u slučaju istrage. Kod iste banke uplaćeno je i 7,5 miliona dolara na ime Pjera Fasinija. Po navodima Marinija, koji kao i prethodni, tek treba da se provere, Lambertu Diniju uplaćeno je 75 miliona dolara u jednoj libanskoj banci.

Istražni organi suda u Torinu čekaju dokumenta iz Švajcarske koja bi trebalo da stignu do 20. avgusta kako bi zatim na temelju tog materijala odlučili da li ima dovoljno elementa za pokretanje istrage protiv Romana Prodija i druge dvojice italijanskih političara.

Ko je sve primao mito zapravo se još ne zna, ali prema istrazi koju vodi međunarodni sud u Hagu uplate su izvršavane preko ekran-preduzeća u Grčkoj i Kipru koja su zapravo pripadala bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Sud u Torinu otvorio je istražni postupak 2000. godine, počevši istragu o postupcima vodećih ljudi Telekoma Italija u aferi otkupa Telekoma Srbije. Romano Prodi već je najavio tužbu zbog klevete poričući bilo kakvu umešanost u aferu podmićivanja i otkupa Telekoma Srbija.

Nataša Jokić


vesti po rubrikama

^vesti

18:30h

Prodi uzeo mito za otkup Telekoma

18:38h

Ministar na "mobi"

18:45h

Grupa Požarevljana tvrdi: Gradska fontana radioaktivna

18:52h

Ribarski sabor u Tekiji

19:00h

Prohor Pčinjski na ničijoj zemlji!

 


     


FastCounter by LinkExchange