[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragan Šutanovac završio posetu Americi

Obaveštajci SAD spremni za Srbiju

U Beogradu će uskoro biti otvorene kancelarije američkih bezbednosnih agencija radi uspostavljanja boljih veza dve države u oblasti bezbednosti

VAŠINGTON (Tanjug) - Dragan Šutanovac, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, izjavio je, na kraju posete SAD, da su predstavnici svih američkih policijskih i obaveštajnih službi, u susretima i otvorenim razgovorima koje je imao sa njima, pokazali volju za saradnju i spremnost da nam prenesu svoja znanja i iskustvo, u interesu SAD i Srbije i Crne Gore, bolje regionalne i globalne bezbednosti i borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Šutanovac je razgovarao sa predstavnicima Federalnog istražnog biroa (FBI), Centralne obaveštajne agencije (CIA), Nacionalne agencije za bezbednost, vojne obaveštajne službe, Ministarstva odbrane, kao i njujorške policije.

Predsednik Odbora za bezbednost je izrazio očekivanje da će u Beogradu uskoro biti otvorene kancelarije američkih bezbednosnih agencija radi uspostavljanja boljih veza dve države u oblasti bezbednosti. Šutanovac je istakao da na kraju posete ima jasnu sliku o načinu rada bezbednosnih struktura u SAD i da "postoji niz stvari i iskustava koje mogu da se primene na službu unutrašnjih poslova i tajne službe kod nas, kao i na rad Odbora za bezbednost Skupštine".

Policije Njujorka, Čikaga ili Los Anđelesa mogu da budu dobar uzor našim policijskim službama, rekao je on. Šutanovac je, takođe, ocenio da Odbor za bezbednost Skupštine Srbije treba da ima manje od sadašnjih 15 članova, kao i da je potrebno da se temeljno proveri "njihova eventualna sklonost kriminalnom ponašanju ili kompromitovanost na bilo koji način".

On je istakao kao važne zadatke u ovoj oblasti uvođenje institucije generalnog inspektora, "koji treba da kontroliše rad Ministarstva unutrašnjih poslova i tajnih službi", kao i uvođenje efikasne i temeljne kontrole načina trošenja sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova i tajnih službi. "To bi u stvari bila kontrola trošenja novca poreskih obveznika", rekao je između ostalog Dragan Šutanovac.

Nema zloupotrebe informacija

"Ono što je meni posebno bilo upečatljivo je način na koji se vrši kontrola policije i tajnih službi u SAD", rekao je Šutanovac. On je naglasio da su američki kongresmeni "ljudi koji brinu o bezbednosti države, a ne o svojoj ličnoj bezbednosti ili bezbednosti svoje partije" i dodao: "Oni ne zloupotrebljavaju informacije dobijene na odborima i to je stvar koja treba da se promeni u svesti naših političara, ne samo članova Odbora za bezbednost već i poslanika Skupštine Srbije. Šutanovac je posebno naglasio da kada se dolazi u dodir sa poverljivim informacijama koje se tiču bezbednosti države "to ne može kasnije da se zloupotrebi na partijskim pres konferencijama zarad dobijanja političkih poena pred izbore ili pred neko glasanje".


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Obaveštajci SAD spremni za Srbiju

17:25h

Podgorica: Policija preuzela državnu granicu

17:35h

Šiptarski predstavnici osuđuju najavu deklaracije

17:50h

Kapitalno delo SPC o Kosovu i Metohiji

18:00h

Neka se Pelević izjasni o vlastima

18:10h

Britanski stručnjak o vojnim akcijama u svetu

18:25h

SRS protiv slanja vojnika u misije

      


FastCounter by LinkExchange