[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proglašenjem pobednika i uručenjem priznanja završen 17. hercegnovski filmski festival

Grand pri za "Kordon"

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala Branki Katić, a za najbolju mušku ravnopravno Draganu Nikoliću i Marku Nikoliću

HERCEG NOVI - Film reditelja Gorana Markovića "Kordon", snimljen u produkciji "Viktorija filma" i RTS-a, dobitnik je Grand prija Velike Zlatne mimoze za najbolji film prikazan na sinoć završenom 17. hercegnovskom filmskom festivalu. Ovu odluku doneo je jednoglasno tročlani žiri u kojem su radili glumac Branislav Ciga Jerinić, reditelj Antonio Mitrikeski i producent Nikola Krapović.

Oni su dodelili još 12 nagrada, a Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Branki Katić za film "Jagoda u supermarketu". Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu ravnopravno dele Dragan Nikolić za film "Lavirint" i Marko Nikolić za filmove "Kordon" i "Država mrtvih". Mladom reditelju debitantu Milošu Petričiću pripala je Zlatna mimoza za romantičnu komediju "Skoro sasvim obična priča".

Zlatnu mimozu za najbolji scenario dobio je Dušan Kovačević za film "Profesionalac", za najbolju kameru Predrag Popović ("Kordon"), za montažu Tihomir Dukić i Branislav Milošević ("Lavirint"), za najbolju muziku Nenad Milosavljević ("Zona Zamfirova"), za scenografiju Veljko Despotović ("Lavirint" i "Kordon"), priznanje za najbolji ton dobio je Branko Đorđević ("Lavirint"), za masku Stanislava Zarić ("Mrtav ladan"), za kostim Nada Todorović ("Zona Zamfirova") i za specijalne efekte "Watcholit" za film "Lavirint".

Žiri je konstatovao zadovoljstvo što je imao priliku da ocenjuje vrlo uspešnu godišnju produkciju koja bi bila respektabilna i za mnogo veće kinematografije nego što je naša. Kao poseban kvalitet istaknuta je žanrovska raznovrstnost i pojava mladih autora i glumaca koji predstavljaju sjajnu perspektivu naše filmske umetnosti.

Žiri je sa žaljenjem konstatovao da ni ove godine nije bilo ni jednog filma iz Crne Gore nadajući se da će ovako plodna produkcija u Srbiji biti podsticajna da se i u Crnoj Gori najzad učine ozbiljniji koraci ka oživljavanju filmske produkcije koja po dugoj tradiciji i sjajnim rezultatima to svakako zaslužuje.

Petričić kao veliko osveženje

Predsednik žirija glumac Branislav Ciga Jerinić kaže u izjavi za "Glas" da su svi fimovi bili jako dobri.
- Da počnemo od Žike Pavlovića i "Države mrtvih", filma kod kojeg se primećuje da nije završen jer bi inače sigurno dobio neku nagradu. Imamo srednju generaciju reditelja ali i mladu, šašavu, naravno u pozitivnom smislu. Njihovi filmovi su zanatski dobri, maštoviti, daroviti, zato smo i dali nagradu Petričiću. Mladom reditelju treba podrška, produkcija je sjajna 14 filmova od kojih je ovde prikazano 10. Ako je jedna Poljska od 40 filmova koliko se ranije snimalo danas palo na šest mi imamo razloga za zadovoljstvo. Naš film je kao feniks, autori su neverovatni tipovi moram da vam kažem da ja ne volim taj crni montipajtonovski humor mlade generacije, ali nema veze. Oni su imali nesreću da se školuju u najgorem vremenu, da studiraju i budu deca, da se razvijaju u kriminalnom okruženju. Normalno je da u filmove unose ono što su doživeli, ono što ih boli. Vidite kako i gledaocima prija jedan film, kao što je "Sasvim obična priča".

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:20h

Proglašenjem pobednika i uručenjem priznanja završen 17. hercegnovski filmski festival

16:27h

Izbor Američkog filmskog institute: Hanibal Lekter najveći negativac

16:35h

Žički duhovni sabor od 16. do 19. avgusta

16:43h

Crnogorska kinematografija u zamahu

      


FastCounter by LinkExchange