[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Slavica Eremić, direktor Zavoda za protetiku, o ugovoru sa RZZO

Za nas tu nema neke zarade

Pomagala i dalje besplatna, sem onih van predviđenih standarda

BEOGRAD - Za razliku od većine proizvođača za protetičke i ortotičke sprave i pomagala, koji ne prihvataju ponuđeni tender o javnim nabavkama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Zavod za protetiku iz Beograda, ne samo što je sa Fondom potpisao ugovor o budućem snabdevanju invalida, već je ugovore potpisao i sa dvadesetak opština u Srbiji, čiji će korisnici uz nalog, po pomagala dolaziti u ovu ustanovu.

Ne krijući da sa RZZO imaju korektnu saradnju, dr Slavica Eremić, direktor Zavoda za protetiku kaže:
- Pomagala za invalide radimo isključivo na nalog, koji šaljemo RZZO za naplatu. Što znači da će pacijenti i ubuduće, kao i do sada, kod nas dobijati pomagala besplatno, osim ako nisu van predviđenih standarda. Ovo kažem, jer postoje komponente koje su tehnički dovedene do savršenstva, kompjuterski urađene, poput silegovog kolena, koje zbog cene ima mali broj ljudi. Kod nas na žalost niko, jer košta 25.000 evra. Ali, to ne znači da postojeće koleno ne prati standard, i da nije anatomski prilagođeno čoveku. Naprotiv, apsolutno su ispoštovani svi zahtevi.

A što se tiče prihvatanja tendera, pod datim uslovima RZZO, dr Eremić ovako razmišlja:
- Tender smo prihvatili jer zadovoljava standardnu formu. A lično smatram da ako ova zemlja nema para za citostatike, onda i treba da damo standardnu formu, koja će u ovom domenu svakom pacijentu omogućiti da pomagalo dobije uz nalog. Bez obzira što konkurentske firme pokušavaju da nas dezavuišu, moram da kažem da smo na tenderu svi imali ravnopravan tretman. Među prvima smo tender i prihvatili, odnosno potpisali sa Fondom ugovor, jer smo mi, pre svega, ustanova humanog karaktera, u kojoj se ti ljudi leče, neki čak tu i godinama borave, pošto druge kuće nemaju. Odgovorno tvrdim, da potpisivanjem ovog ugovora, u Zavodu niko nije rukovođen nekakvom enormnom zaradom, pošto nje jednostavno i nema.

Dr Eremić naglašava da nije tačno da su oni samo i pre svega zdravstvena ustanova:
- Proizvodnja je sastavni deo našeg rada u protetskoj rehabilitaciji, i kao takvi registrovani smo kod Privrednog suda. Osim toga, mora se imati na umu da svi pacijenti, bilo da su lečeni kod nas, ili dolaze sa strane, pre dobijanja određene komponente, moraju dobro da se pripreme. Bilo da je reč o starima, deci, saobraćajnim ili ratnim traumama, svako pomagalo mora biti prilagođeno određenoj osobi, uz poštovanje važećih standarda. Odgovorno tvrdim da nijedna proteza ne izađe iz Zavoda a da je prethodno nisu proverili stručnjaci. Svaka eventualno uočena greška se ispravlja.

A što se tiče povlašćenih uslova koje im daje Zavod u odnosu na druge proizvođače, naš sagovornik tvrdi da i to nije tačno.
- Kad je reč o navedenoj ceni proteze skeleta, koju je nama RZZO prihvatio u iznosu od 17.877 dinara, što je ispalo skuplje i od Oto- Bokove, moram da kažem da se tu potkrala greška i da će to biti korigovano. Biće revidirane i mnoge druge stvari, ukoliko se ispostavi da su napravljeni propusti, i da je nešto važno iz Pravilnika o indikacijama izostavljeno. Naši lekari su u timu Ministarstva zdravlja koje upravo sada donosi novi Pravilnik za protetičku i ortotičku rehabilitaciju, a takođe i Pravilnik o standardima, koji se primenjuje u svetu, kaže Eremić.

U svakom slučaju, niko važan neće biti izostavljen, a naročito ne deca sa svojim oboljenjima, koja ih vezuju za pomagala, tvrdi dr Eremić. Ona poziva svakog roditelja, čije dete zbog navedenog propusta ne može da pomagalo dobije uz nalog, da dođe i da će biti zbrinuto, kao da u Pravilniku njegova indikacija stoji.

Takođe tvrdi, da će primiti svakog invalida, bio on bez ruku ili nogu, i da će takođe biti zbrinut na adekvatan način. Čak i oni, koje često možemo sresti, na ulicama velegrada, kako čisti i uredni, čekaju milostinju od prolaznika, jer sami nisu u stanju da rade. Ako bolje zagledate, videćete da umesto ruku i nogu imaju samo patrljke. A proteze? Verovatno samo oni sami znaju, zašto ih nemaju, i da li im ih je neko uskratio.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Milenko Smiljanić pisao štrajkačima glađu u "Kragujevčanki"

16:35h

Radnici "Kragujevčanke" posle 12 dana protesta prekinuli štrajk glađu

16:42h

Kompleti udžbenika za prvake pojaviće se u knjižarama tek krajem avgusta

16:50h

Saopštenje SANU: Umro akademik Ivan Spužić

17:01h

Dr Slavica Eremić, direktor Zavoda za protetiku, o ugovoru sa RZZO

17:09h

Policija u valjevskoj RTV "Marš": Ćeranija još od vanrednog stanja

18:20h

Beograd: Nasilje pod okriljem policije i ambasade

 


     


FastCounter by LinkExchange