[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici "Kragujevčanke" posle 12 dana protesta

Prekinuli štrajk glađu

Radnici ne veruju stečajnoj upravi. Novi "gandijevski način " protesta

KRAGUJEVAC - Štrajk glađu petnaest radnika Robne kuće "Kragujevčanka" juče u 11 časova je zamrznut. Štrajkači su, na zahtev predsednika Samostalnog sindikata Srbije Milenka Smiljanića, i pod pritiskom svojih kolega koji su došli iz gotovo svih većih sindikalnih organizacija kragujevačkih fabrika, ali i radnika kompanije Robnih kuća "Beograd" iz Kraljeva, prekinuli gladovanje posle 12 dana, iako nijedan od njihovih razloga za štrajk nije ispunjen.

- Prisustvo naših kolega govori da nismo sami. Podršku smo dobili od "Namenske", "Automobila", Sindikata komunalnih preduzeća, ali iz gradova u kojim kompanija ima svoje robne kuće i gde su radnici u istoj situaciji. Ovaj vid naše dosadašnje borbe stavljamo u stanje mirovanja, ali to ne znači da ćemo odustati od naših zahteva - izjavio je Vladan Simović, član štrajkačkog odbora. Ukoliko se konačan dogovor sa stečajnom upravom ne realizuje u toku naredne nedelje, Simović je najavio da će se njihovi protesti maksimalno radikalizovati. On je saopštio da je i iz stečajne uprave stigao zahtev da se štrajk glađu prekine i da je to njihov uslov da se započnu pregovori dve strane.

Svi na ulici
- Dogodi li se da i jedan radnik Robne kuće" zbog posledica štrajka glađu strada, svi radnici Kragujevca izaći će na ulice, poručio je rukovodstvu i stečajnoj upravi kompanije Robnih kuća "Beograd" Jugoslav Ristić, predsednik sindikata "Namenske". On je dodao da niko u kompaniji ne zavređuje da radnici dovode u pitanje svoj život.

- Mi im ni sada ne verujemo, jer imamo prethodno iskustvo iz meseca maja kada smo takođe štrajkovali glađu. Posle tadašnjeg prekida štrajka, dobili smo obećanja da će svi naši zahtevi biti ispunjeni u roku od mesec dana. Oni su se odnosili na realizaciju socijalnog programa i utvrđivanje dinamike isplate dugovanja, kaže Simović.

Radnici ni sada, bez obzira na obećanja, ne veruju stečajnoj upravi, zbog čega je protest zaposlenih u "Kragujevčanki" od juče dobio novi takozvani "gandijevski mirni oblik". Radnici će i dalje biti ili u samoj zgradi ili pred Robnom kućom, dvadeset četiri časa kako bi stalno prisustvom upozoravali na zahteve.

Na skupu koji je održan pred Robnom kućom je saopšteno, da će se ukoliko se u narednih nedelju dana ne realizuje dogovor sa stečajnom upravom, radnicima pridružiti i predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Miljenko Smiljanić.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Milenko Smiljanić pisao štrajkačima glađu u "Kragujevčanki"

16:35h

Radnici "Kragujevčanke" posle 12 dana protesta prekinuli štrajk glađu

16:42h

Kompleti udžbenika za prvake pojaviće se u knjižarama tek krajem avgusta

16:50h

Saopštenje SANU: Umro akademik Ivan Spužić

17:01h

Dr Slavica Eremić, direktor Zavoda za protetiku, o ugovoru sa RZZO

17:09h

Policija u valjevskoj RTV "Marš": Ćeranija još od vanrednog stanja

18:20h

Beograd: Nasilje pod okriljem policije i ambasade

 


     


FastCounter by LinkExchange