[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neophodno izvršiti arheološka istraživanja i obnovu porušenih zgrada na kompleksu Rajićeve

Kulturno nasleđe ugroženo zaradom

Predimenzioniranost i preveliki kapaciteti buduće gradnje ugušiće urbanu matricu "vrata" Beograda

Za ceo kompleks okretnice trolejbusa u Rajićevoj ulici Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, pre nekoliko meseci na licitaciji, je za sukorisnika, pored "Union inženjeringa", odredila privatnu firmu ABD. doo, predstavništvo Aštruma iz Izraela. Prema planovima, tamo će se graditi višespratni Poslovno ugostiteljski kompleks zgrada.

Pod zaštitom republike

Prostor okretnice u Rajićevoj, Beogradske tvrđave, kao i Knez Mihailove ulice, zbog posebnog značaja, je pod zaštitom i nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
U nadležnosti ovog Zavoda je davanje uslova i saglasnosti na projekat objekata koji će biti tamo podignuti.
- Mi kao Zavod dajemo saglasnosti, ili nesaglasnosti u zavisnosti od toga kad se problem otvori. Nama još niko nije uputio zahtev za izdavanje uslova za ovu lokaciju, ali taj plato Rajićeve bi pre gradnje svakako morao temeljno arheološki da se istraži - objašnjava Marko Ončikus, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pre početka gradnje neophodno je da arheolozi istraže teren, a na samoj licitaciji je objavljeno da su se gradske vlasti obavezale da će iz budžeta finansirati istraživanja.

Prof. dr Marko Popović, arheolog iz Arheološkog instituta, govori o istraživanjima i onom šta bi bilo neophodno uraditi pre i u toku gradnje novog kompleksa u Rajićevoj ulici kod Kalemegdana.
- Kompleks okretnice u Rajićevoj ulici ili na prilazu Kalemegdanu veoma je složen, a tu je samo jedna komponenta arheologija. To je prostor na kome se nalazio jugoistočni bedem antičkog kastruma, ispod Knez Mihailove ulice pred Bibliotekom grada nalazila se kapija. Pod Bibliotekom su nađeni bedemi, očekuje se da se nastavak bedema otkrije ispod lokacije nekadašnjeg hotela "Srpski kralj" - ističe prof. dr Marko Popović.

Prema njegovim rečima, ispred tog bedema se nalazio tvrđavski rov koji je bio na prostoru sadašnje okretnice i negde između Rajićeve i Kralja Petra je počinjala urbana zona rimskog Singidunuma.
- Tu mogu da se očekuju arheološki ostaci rimskih fortifikacija, trasa rimskog vodovoda i kulturni sloj koji se obrazovao u rovu ispred tvrđave. Sve te radnje je moguće obaviti u okviru zaštitnih arheoloških istraživanja i nalazi do kojih se bude tom prilikom došlo ne protivreče savremenom korišćenju toga prostora. Međutim to je vrlo delikatan prostor u urbanoj zoni savremenog grada, urbanoj zoni njegovog najstarijeg dela koja je bombardovanjima, ali i našim ne razumom devastirana i koja je izgubila mnoge od svojih spomeničkih vrednosti - kaže profesor dr Popović.

Kako on ističe, a prema onome što je sad zamišljeno da se izgradi na tom mestu, tu su ogromni apetiti, tu se gleda da se podigne što više kvadrata.

Sačuvati kulturno nasleđe

"Prvenstveno mislim na zgradu hotela "Srpski kralj" koja je srušena u bombardovanju Beograda i na kuću Tome Vučića - Perišića, koja se nalazila na samoj okretnici i koja je porušena 1947. godine po blagoslovu stručnjaka i službe zaštite u ime izgradnje "novog i lepšeg" Beograda. Tako smo izgubili jedan istorijski spomenik, jedenu veoma lepu gradsku kuću. Na tom mestu nikada ništa nije podignuto. U bombardovanju smo izgubili jedan ceo blok zgrada između Rajićeve i Kralja Petra. Tamo gde je sada prazan prostor nalazile su se dve divne zgrade u stilu secesije koje su bile povezane sa preostalim zgradama i tu je ostala jedna rupa u urbanoj matrici", objašnjava prof. dr Marko Popović.

Prema rečima dr Popovića, a prema onome što je video posebno plaši da će ta nova predimenzionirana i prekapacitirana arhitektura zagušiti taj prostor, a u isto vreme će degradirati i ono malo spomeničkih vrednosti koje su na tom prostoru preostale.

- Postojala je davno ideja u Zavodu za zaštitu spomenika kulture da se zidno platno, znači fasade porušenih zgrada prema Kralja Petra, rekonstruišu i da se tom urbanom prostoru vrati nekadašnji izgled, a da se unutrašnjost bloka reši savremeno, s tim da se na prostoru hotela ""Srpski kralj" ne diže visoka zgrada. Prostor prema Kalemegdanu ne sme da se zatvori visokom gradnjom. Naravno, za takve poduhvate obično ne postoji ekonomska računica, a kad postoji ekonomska računica to je obično u suprotnosti sa onim što zovemo spomeničko kulturno nasleđe našeg naroda - kategoričan je dr Popović.

Kristina Vlahović


vesti po rubrikama

^Beograd

22:03h

Neophodno izvršiti arheološka istraživanja i obnovu porušenih zgrada na kompleksu Rajićeve

22:11h

Beograđani će dobiti više prostora za rekreaciju

22:18h

Trka za stanove počinje 15. avgusta

22:26h

Sa sednice IO Skupštine grada: Novi cevovod u Barajevu

22:32h

Za poboljšanje bezbednosti u gradskom saobraćaju

22:39h

Zašto tako, naopako: Preglasno ćutanje

22:47h

Poseta delegacije Beograda SAD-u

22:54h

Za proslavu "Evropske godine osoba sa invaliditetom"

23:00h

Gradska vlada želi da ispravi nepravdu: Pomoć Jeremićima

23:08h

Reagovanje: Nije bilo naručenih batina

 


     


FastCounter by LinkExchange