[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radikalna grupa preuzela odgovornost za napad na hotel u Džakarti

Džema Islamija preti terorom

Indonežanska policija priznala da je imala indicije da se spremaju terorističke akcije - i da je jedna od meta baš "Meriot"

DžAKARTA (Tanjug) - Indonežanska policija priznala je juče da je očekivala teroristički napad, pošto je prošlog meseca zaplenila dokumenta koja su ukazivala da teroristi planiraju akciju u zoni oko hotela "Meriot", dok je grupa Džema islamija preuzela odgovornost za prekjučerašnju eksploziju u Džakarti.

Broj žrtava tog napada i dalje nije precizno utvrđen - Crveni krst navodi da je poginulo 15 osoba, dok su forenzičari policije za sada uspeli da identifikuju 10 nastradalih i skoro 150 povređenih.

Portparol policije Džakarte Prasetjo rekao je juče da je postojalo upozorenje o potencijalnim metama, kao i da je policija očekivala napad zahvaljujući dokumentima koji su prošlog meseca zaplenjeni u Semarangu na Javi. Tom prilikom policija je uhapsila četiri osobe, za koje se sumnjalo da su pripadnici militantne muslimanske grupe Džema islamija, povezane s terorističkom organizacijom Al Kaidom.

"U dokumentima su se nalazile označene strateške zone, uključujući i lokaciju 'Meriota'", rekao je Prasetjo. On je objasnio da su snage bezbednosti povećale patrole u zoni oko hotela, kao i da je u novim akcijama policije uhapšeno još sedam članova Džema islamije.

Inače, singapurski dnevnik "Strejts tajms" preneo je da je Džema islamija, koja se optužuje i za prošlogodišnji napad na Baliju, priznala odgovornost za najnoviji napad. Ne navodeći kako je poruka primljena, list prenosi da je "jedan operativac Džema islamije" opisao napad kao "krvavo upozorenje" indonežanskoj predsednici Megavati Sukarnoputri da ne pokušava da se razračuna sa pripadnicima te grupe. "Ovo je poruka za nju i sve naše neprijatelje da ukoliko ubiju bilo koga od naše muslimanske braće, mi ćemo nastaviti ovu kampanju terora u Indoneziji i regionu", izjavio je taj operativac.


vesti po rubrikama

^svet

17:16h

Radikalna grupa preuzela odgovornost za napad na hotel u Džakarti

17:23h

Izrael počeo oslobađanje palestinskih zatvorenika

17:30h

Vašington čestita sam sebi na "velikim uspesima" u Iraku…

17:41h

Episkopalna crkva SAD potvrdila izbor deklarisanog homoseksualca

17:50h

Liberijski predsednik okleva s napuštanjem položaja

17:59h

Portugal ne može sam da se izbori s katastrofalnim požarima

18:06h

Predsednik Azerbejdžana konačno "pronađen"

        


FastCounter by LinkExchange