[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rudari JP PK Kostolac prebacili normu

Biće struje, nema zime

KOSTOLAC - Javno preduzeće Površinski kopovi "Kostolac" od početka ove godine do sada je realizovao proizvodnju uglja od 3.850.000 tona što je 103 odsto više od planiranog - rekao je na konferenciji za štampu direktor JP PK "Kostolac" Dragoljub Laković. Proizvodnja uglja namenjena je termoelektranama, a godišnji plan ovog preduzeća iznosi sedam miliona tona uglja.

Investicije

Ovogodišnje investicije u Javnom preduzeću Površinski kopovi "Kostolac" iznose 728 miliona dinara, rekao je zamenik direktora JP PK "Kostolac", Miroslav Ivković. Planira se nastavak izrade i montaža dva pogonska transportera sa opremom za koje su predviđena sredstva od 38.400.000 dinara, zaštita kopa Drmno od podzemnih voda, izradu bunara, praćenje fronta i rudarskih radova. Za te radove trebalo bi izdvojiti 99.500.000 dinara. Ukupna investicija iznosiće oko pet miliona evra, a realizacija će se nastaviti u prvom kvartalu 2004. godine.

Laković je izjavio da kopovi Kostolac imaju blizu 10 miliona tona otkrivenog uglja, pa se očekuje da će se do kraja godine napraviti rezerve. Cilj ovog preduzeća je da se kop Drmno proširi i poveća proizvodnju uglja na devet miliona tona godišnje. Takođe se planira povećanje proizvodnje jalovine u naredne dve godine na 30 miliona kubika godišnje, a proizvodnja komadnog uglja već sada je premašila planiranu od 165 hiljada tona.

Ovo preduzeće u narednom periodu planira da osposobi kop Drmno kako bi otkrivka uglja sa ovog kopa omogućila nesmetanu proizvodnju električne energije, jer kop Ćirikovac treba rasteretiti. Laković je takođe istakao da je JP PK Kostolac u pregovorima sa poslovnim partnerima iz Slovenije i Nemačke koji smatraju da treba vratiti jamu kopu Ćirikovac, kao i upotrebiti savremenu opremu za eksploataciju uglja da bi ovaj kop mogao da vrati proizvodnju na 2.5 do 3 miliona tona godišnje, podzemnom eksploatacijom.

D. S.


vesti po rubrikama

^Regioni

16:21h

Paraćin: Kasni isplata potraživanja bivšim radnicima štofare

16:30h

U lozničkoj opštini sve teža situacija sa vodosnabdevanjem

16:39h

Rudari JP PK Kostolac prebacili normu

16:45h

Kruševac: Dogovor opštine i radnika DIP "Savremeni dom"

16:53h

Sedmomesečni bilans krivičnih dela u Kruševcu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange