[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kasni isplata potraživanja bivšim radnicima

Protestni skup štofara

Početak isplate bio je najavljen za 15. jul. Novi vlasnik kasni sa potpisivanjem ugovora

PARAĆIN - Odbor za zaštitu prava radnika Industrije tekstila "Branko Krsmanović" zakazao je za danas protestni skup svih bivših štofarskih radnika i penzionera, kojih ima oko dve hiljade. Razlog za protestno okupljanje su neisplaćena potraživanja, iako je veći deo fabrike prodat i uprkos datim obećanjima da će isplata početi 15. jula.

Osim zaostalih plata, regresa, toplog obroka i otpremnina za penzionere iz 1996. i 1997. godine, dakle, pre odlaska fabrike u stečaj, Odbor traži i konačnu isplatu doprinosa za radni staž i zdravstveno osiguranje, kako bi bivši radnici ostvarili pravo na penziju. Ukupan dug fabrike radnicima je oko 110 miliona dinara. Od prvog jula prestao je radni odnos svim privremeno angažovanim radnicima u stečaju, a novi vlasnik nije odmah obnovio proizvodnju, kako je najavljeno.

Italijani sređuju

Italijani u kupljenom delu fabrike intenzivno rade na renoviranju fasada zgrada, podova, krovova, instalacije, a zatim će uneti potpuno novu tehnologiju. Renovirano je već 3.000 kvadrata u pogonima dorade, gde će biti montirana nova predionica, a zatim sledi renoviranje končaone i montaža 60 novih razboja u tkačnici. U predionici će biti uposleno 75, a u tkačnici oko 60 ljudi, što znači da će nova fabrika već do kraja godine uposliti više od sto radnika - najavio je Antić.

- Ne mogu da osudim ovaj protest, jer je on zaista opravdan, a ljudi su očekivali isplatu do kraja prošlog meseca. Oni treba samo da formulišu svoje zahteve, da znaju tačno šta hoće, kako se sve ne bi pretvorilo u neku političku priču - izjavio je povodom najave ovog protesta Dragan Antić, jedan od bivših rukovodilaca paraćinske Štofare, sada tehnički direktor novog preduzeća "Štofara Paraćin".

Antić tvrdi da je razlog što ugovor još nije potpisan, a samim tim ni novac prenet, čisto formalne prirode i da predstavnici novog rukovodstva neprekidno rade na sređivanju "papirologije", što je u našoj zemlji veoma sporo.

- Italijanski partner "Dale karbonare" potpisao je predugovor da bi mogao da izvodi radove i uplatio je za njega 200.000 evra. Ugovor će biti potpisan možda već sledeće nedelje, a novac uopšte nije problem. Novi vlasnik za milion evra obezbedio je bankarske garancije, dok su ostale tranše u kešu. Isplata radnicima kreće odmah zatim i to po rešenjima koja su radnici dobili od Trgovinskog suda u Kragujevcu - dodaje Antić.

Z. R. P.


vesti po rubrikama

^Regioni

16:21h

Paraćin: Kasni isplata potraživanja bivšim radnicima štofare

16:30h

U lozničkoj opštini sve teža situacija sa vodosnabdevanjem

16:39h

Rudari JP PK Kostolac prebacili normu

16:45h

Kruševac: Dogovor opštine i radnika DIP "Savremeni dom"

16:53h

Sedmomesečni bilans krivičnih dela u Kruševcu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange