[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslednji šumadijski crepuljar Adam Stevanović

Nema bolje od crepulje

Kada se ispod nje skuva kupus ili ispeče pogača veće poslastice nema

Glinene posude - crepulje i lonci - u selima podno Rudnika, posebno u okolini Stragara, meštani su ručno izrađivali vekovima. Sa ovim neobičnim posudama od terakote, natovarenim u volujska kola, odlazili su po celoj Šumadiji i Pomoravlju. Posude su davali u zamenu za žito - pšenicu i kukuruz. Jedna posuda vredela je mericu žita, a to je iznosilo od 10 do 15 kilograma. Majstori crepulja bili su i redovni posetioci seoskih vašara.

Danas ovim poslom u tim krajevima se bavi samo Adam Stevanović (73) iz Stragara. Često je viđen na panađurima širom Srbije. Zavisno od oblika, prodaje ih po ceni od 300 do 1.500 dinara po komadu.

- Bilo nas je u ovom kraju mnogo. Gotovo svaka druga kuća bavila se izradom crepulja. Tehnika je uznapredovala i kupaca za ove moje proizvode je sve manje, ali verujte, kada se ispod nje ispeče pogača, gibanica, ili skuva kupus, bolje poslastice nema. Ko jednom okusi slast hleba i jela iz ovih posuda, zameniće posuđe svetskih proizvođača - priča Adam.

Kako se izrađuju crepulje Adam Stevanović nije želeo da otkrije, ali nam je ipak rekao da se "siga-glina" i kvarc samelju, zamese, a zatim po želji oblikuju. Suše se deset dana na suncu, a zatim peku. Za kvalitet proizvoda - da mogu da izdrže visoke temperature- daje i garanciju.

ZDRAVKO JANJEVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:26h

Reporter "Glasa" u Institutu za hematologiju između veselih majstora i očajnih bolesnika

15:51h

Poslednji šumadijski crepuljar Adam Stevanović

16:17h

Nastup četvorice guslara u Boru pretvorio se u "veče Radovana Karadžića"

16:42h

Broj robijaša u SAD povećava se iz godine u godinu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange